Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjöng ”världens första rocklåt” som tack

Annons

- Världens första rocklåt skrevs 1948, men inte i Amerika, inte i England och faktiskt inte heller i Karlstad UTAN I FILIPSTAAA, tjoade Sven-Erik Magnusson på bredaste värmländska. Igår i Nyhammars fullsatta Folkets hus tackade han prisjuryn och Dan Anderssonveckans publik på bästa sätt, för utmärkelsen ”Gunde Johanssonpriset 2008”, med rockversionen av Torparevisan.

Han rev igång rockversionen; ”Ja, är tôrpere ja, å ja har de så bra..” till eget rivigt gitarrackompanjemang. Publiken uppmanades vid några konstpauser att klappa med och vifta med armarna. Prisutdelare Torsten Pettersson hade vid överlämnandet läst motiveringen till årets Gunde Johanssonpris, till den folkkäre värmländske artisten Sven-Erik Magnusson; ”..som på ett positivt, lyhört och utåtriktat sätt fört ut Gunde Johanssons verk i ord och ton till breda allmänheten.”

Hastighetskameran

Direkt på prisöverlämnandet sade en ledig sommarklädd Magnusson, vitt kortärmat, jeans och gympaskor, att slanten i priskuvertet kanske kommer väl till pass eftersom han suttit i mobiltelefon när en hastighetskamera oförhappandes dök upp på vägkanten i Molkom på uppresan.
- En ska prat i mobil å köre bil. Ja, ja vet.
En och annan i publiken tänkte nog då också på hans senaste tunga år att han kört bil onykter, straffats och talat ut om sina alkoholproblem.
Men det var en fräsch Magnusson som intog nyhammarspubliken. 52 års scenvana och en stor portion charm räcker långt, trots bara egen gitarr.

De gamla hitsen

Han spelade och sjöng i högt tempo; I love Corina, Te dans med Karlstatôsera, Lilla söta fröken fräken, Säg inte nej, Jag ringer på fredag och de andra gamla hitsen.
Han berättade om möten med Gunde Johansson. En gång frågade han Gunde: ”Varför tror du vi är så populära bland kvinnor?”
- Tror du in´´t de är för att vi håller på så länge..., svarade Magnusson till sist själv när han sett Gundes tvekan. Det blev även en härlig Frödingtolkning innan Sven-Erik Magnusson vinkande farväl. Utanför konstaterade han och Torsten Pettersson att ”Gunde nog trivdes i sin himmel”.


- Vi gjorde den rockigare versionen av Torparevisan tillsammans med Gunde några gånger. På scen, men även hos honom i Motjärnshyttan. Han var stolt att vi, Sven-Ingvars, alltid gör den som avslut på våra konserter.
När Magnussons Volvo försvunnit i riktning Fredriksberg, för spelning i Åmål på kvällen, lugnade programmet volymmässigt ner sig.


Övriga goda framträdanden fortsatte i en lång rad, på Dan Anderssontema; Nisse Munch, Linda Rattfelt, Roine Lindström, Björn Jadling, Puch Magnus, Heidi Baier, Marie Norgren, Linda Styf, Jimmy Grimsby och Göran Israelsson.
BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons