Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatteintäkter och elpriset oroar budgetarbetet

Annons

Även Ludvika har fått några tuffa skatteprognoser sedan politikerna fastställde budgetramarna i mars- april.
- Vi tappar totalt 20 miljoner i skatteunderlag enligt de två senaste prognosrapporterna från Sveriges kommuner och landsting, SKL, säger kommunens ekonomichef Rune Wikström.

När politikerna på fredag får Rune Wikströms besked om vilka inkomster som kan spenderas 2009 så handlar det om totalt 20 miljoner lägre inkomstdel än vad man gissade i våras när budgetramarna fastställdes.
Hela skatteintäkten blir drygt 1,2 miljarder kronor.

Ökad befolkning

- Enligt prognosen vi fick i förra veckan tappar Ludvika 13,3 miljoner till, jämfört med aprilprognosen som också innebar ett tapp, säger han.
- Å andra sidan räknas budgetförutsättningarna på befolkningstalet 25300 som gällde i november i fjol. Som det såg ut senast är vi 25500 invånare vilket, om det inte blir ett tapp i höst, mildrar effekten av senaste skatteprognosen till minus 4,8 miljoner.

Snabb inbromsning

SKL:s skatteprognos görs utifrån en mängd faktorer. Till exempel är taxeringsutfallet i augustiprognosen känt, antalet arbetade timmar på arbetsmarknaden går ner.
- Inbromsningen i ekonomin har gått snabbare än man trodde, säger Rune Wikström.

Elpriset oroar

-När jag pratar med kolleger är det över hela linjen mest besk medicin vi ska gå till politikerna med i höst.
- Vi har framförallt två orosmoment i kommunala budgetarbetet; tappade skatteintäkter och ökade elpriser, säger Rune Wikström.
Ludvika köper el med rörligt pris. Just nu pendlar ”naket” elpris mellan 55 och 60 öre och varje öres höjning kostar cirka 300 000 kronor på årsbasis.
- Vi kallar el, olja och sådant vi köper för ”media”. Politikerna får vid budgetberedningen nu den 16-18 september i kostnadsdelen lägga dit en beräknad ökning i häradet 5-6 miljoner för media 2009.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons