Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Skolungdom snattar på Åhléns

Annons

- Idag hittade vi den här bland dammsugarpåsarna, säger Irene Andersson som är varuhuschef på Åhléns.
Hon håller upp en tom larmad parfymförpackning vars flaska uppenbarligen har försvunnit ner i någons ficka eller väska.
Irene Andersson förklarar att det ofta är skolungdomar som ligger bakom snatterierna - och hon tycker att saken borde tas upp i skolorna..

Parfym, smink och mediaprodukter är det som försvinner mest på Åhléns i Ludvika. Trots larmbågar, kontrollanter - civila och uniformerade, vaksam personal, och poliser som kommer när en snattare gripits, så försvinner produkter ut ur butiken utan betalning. På varuhuset i Ludvika står svinn för 2-3 procent av omsättningen uppskattar Irene Andersson. I tillägg till svinnet kommer kostnaden för butikskontrollanter och väktare.

Problem

Med sig har Irene Andersson köpmannaföreningens ordförande Jan Norrgo.
- Snatterierna är ett problem för alla köpmän. Och för små handlare kan snatterier bli oerhört kännsamma, säger han.
För att stävja snatterierna har köpmännen bildat en ringkedja. Ser en handlare någon eller några suspekta personer sätts kedjan igång. På ett bestämt sätt sprids informationen ut till berörda handlare.

Äldre skolungdomar

Irene Andersson betonar att det inte bara är skolungdomar som stjäl, men butiken har ett stort problem med ungdomar i högstadie- och gymnasieåldern. Hon tycker att skolorna borde ta upp problemet mer än vad som görs i dag.
- Det är viktigt att man pratar om vad snatteri innebär, säger hon.
Irene tänker på de etiska och ekonomiska aspekterna av snatteri, samt vad brottet kan få för följder för den som grips. Hon menar också att snatterier kan vara inkörsporten till en tyngre brottslig bana och att brottet är en varningssignal på att något inte står rätt till på det mentala planet hos förövaren.

Förhörsrum

Bland personalen på Åhléns i Ludvika talar man ofta om snatterier och snattare berättar varuhuschef Irene Andersson. Ertappas en snattare kontaktas alltid polisen. Den som grips får följa med in i det lilla rummet som används för förhör.
- Det är viktigt att vi markerar att vi inte accepterar det här. Och jag tycker att polisen ställer upp på ett fantastiskt bra sätt, avslutar hon.

ANDERS BJÖRKLUND
070-234 81 99
anders.bjorklund@daladem.se

Mer läsning

Annons