Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutbesiktning av folk- och skolbiblioteket sker om tre veckor

/
  • Än så länge ser bibliotekslokalen mindre trevlig ut, men förhoppningsvis blir det ändring när allt är klart och inflyttningen skett.FOTO: OVE ANDERSSON

Annons

Ombyggnaden av lokalerna för folk- och skolbiblioteket vid Lorensbergaskolan har i stort sett gått som planerat. Slutbesiktningen beräknas ske om cirka tre veckor och i månadsskiftet oktober-november är det dags att flytta in.
- Det blir jättebra och jag hoppas verkligen att både gamla och nya låntagare samt skolelever kommer till biblioteket, säger bibliotekschef Helena Lis-Glader.

I början av juli månad stängdes biblioteket på Lingongården för gott. Detta efter ett kommunalt beslut som innebar att biblioteksverksamheten i området flyttas till ett kombinerat folk- och skolbibliotek vid den intilliggande Lorensbergaskolan.
I samband med skolavslutningen inleddes ombyggnadsarbetet av de lokaler som biblioteket ska inrymmas i. Ett arbete som inom kort är klart.

Extrapengar

- Det har gått bra och vi håller i stort tidsplanen. Under vecka 41, den 6 till 10 oktober, räknar vi med slutbesiktning och i månadsskiftet oktober-november är det dags för inflyttning, berättar Stefan Andersson vid tekniska kontorets fastighetsavdelning.
Ursprungligen var ombyggnaden kostnadsberäknad till 1,5 miljoner kronor. Under ”resans gång” har emellertid en del tillkommit varför extrapengar om 700 000 kronor skjutits till.
- Det blev en del förändringar eftersom man ville ha bort en del väggar. Och då dessa var bärande fick vi ersätta dessa med stålkonstruktioner, berättar Stefan Andersson.
Slutnotan för ombyggnaden blir med andra ord 2,2 miljoner kronor och enligt Stefan Andersson kommer detta att räcka.
Beslutet om att stänga biblioteket på Lingongården till förmån för ett folk- och skolbibliotek vid Lorensbergaskolan väckte som bekant livliga protester. Bibliotekschef Helene Lis-Glader ser dock fram emot öppnandet av det nya biblioteket med viss tillförsikt.
- Det kommer att bli jättebra. Öppethållandet utökas jämfört med vid Lingongården. Biblioteket kommer att vara öppet från 08.00 till 19.00 fem dagar i veckan. På Lingongården var det stängt på fredagar och andra dagar öppnade vid 10.00 eller 12.00, berättar hon.

Senast till årsskiftet

Biblioteksbyggnaden ligger till vänster om stora entrén till Lorensbergaskolan och får separat entré vilket innebär att besökare inte behöver gå genom skolans entré och kapphall där det stundtals kan bli stökigt.
Vid biblioteksentrén finns en ramp för rullstolsburna och i anslutning till den kommer det förmodligen att ordnas handikapparkeringar.
När folk- och skolbiblioteket kommer att öppna är i dagsläget inte bestämt. Enligt Helene Lis-Glader är inflyttningen inte gjord i en handvändning.
- Vi har sagt att senast till årsskiftet ska vi flytta in, men det kan mycket väl bli tidigare, säger hon.
OVE ANDERSSON
023-476 36
ove.andersson@daladem.se

Mer läsning

Annons