Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart dags för Dan Andersson-veckan

Annons

Kolare och milkolning har varit ett givet och mycket uppskattat inslag under Dan Andersson-veckan genom åren.
Naturligtvis finns inslaget med även i år och för närvarande håller kolarna på för fullt med förberedelserna inför årets vecka.
Förutom milan blir det i år även en tjärdal.
- Under måndagen i Dan Andersson-veckan tänder vi milan, lovar Lars "Knallis" Johansson.

Det är som bekant snart dags för Dan Andersson-vecka i Ludvika. Veckan arrangeras i år den 26 juli till 3 augusti.
Ett uppskattat inslag under tidigare Dan Andersson-veckor har varit Lars "Knallis" Johanssons mila i Gruvskogen, mellan Olsjön och Abborrberg. Hur många år som Knallis och hans medhjälpare byggt upp och kolat sin mila är de dock lite osäkra på. - Inte har jag hållit reda på sånt. Men jag tror det blir elfte eller tolfte gången i år, säger Knallis.

Tjärved

Det blir med andra ord en mila även i år. Och inte nog med det, även en tjärdal kommer att sprida sin rök och tjärdoft i Gruvskogen.
- Senast vi hade en tjärdal var för fyra eller fem år sedan. Vi har dock huggit tjärved efterhand och nu är det dags att vi gör oss av med den, förklarar Knallis.
När Dala-Demokraten besökte gruvskogen var förberedelsearbetet för årets kolning i full gång. En liggmila höll på att byggas upp av 27 kubikmeter kolved, plus tjärdalen.

Tradition

Att Knallis och hans medhjälpare bygger upp och kolar sin mila varje år är förståss en stor tillgång för veckan. Och varken han eller medhjälparna Leif Bergstrand, Ove Larsson och P-G Persson förefaller ha några planer på att sluta med kolningen.
- Det har blivit en tradition som är svårt att bryta. Vi får så mycket tillbaka av folk som lovordar vårt arbete och tycker det är roligt att vi håller på. Numera går det också bättre då jag har folk som hjälper till, säger han.

Trogna besökare

Under hela Dan Andersson-vecka är det fritt fram att besöka kolmilan i Gruvskogen. Och vis av erfarenheten från tidigare år så lär det komma en hel del besökare från när och fjärran även i år. Speciellt är norskar, göteborgare och värmlänningar trogna besökare.
- Det märks att det är uppskattat. Många som har varit hit kommer tillbaka och tar då bekanta med sig, berättar Knallis och hans medhjälpare.

Vaknatt

Liksom tidigare blir det även i år underhållning vid milan. På fredagskvällen, den 1 augusti, blir det traditionsenligt musikalisk vaknatt vid milan med vissångerskan Heidi Baier och tidigare luossaguiden Nisse Munck. Och på lördagskvällen är rubriken "Under stjärnorna".
- Då kommer Dan Viktor och hans trio. Det blir Dan Andersson i blues- och bluegrasstappning så det lär blir rena pubstämningen här i skogen, säger Knallis skämtsamt.

Programinslag

Tidigare år har programmet "Under stjärnorna" samlat allt mellan 350 och 650 personer och säkert kommer en hel del publik även i år.
Påpekas skall också att årets Dan Andersson-vecka innehåller en hel del annat intressant också. Totalt finns ett 60-tal olika programinslag på olika platser inom Ludvika kommun att välja bland.

OVE ANDERSSON
023-476 36
ove.andersson@daladem.se

Mer läsning

Annons