Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Sofia Åkerman har erfarenheter från mörka år

/
  • -- Det är inte alltid så som personen vill bli bemött som är det bästa bemötandet. Att ge extra värme kan istället bekräfta ett dysfunktionellt beteende.Ett vänligt men neutralt bemötande är enligt Sofia Åkerman bästa sättet att bemöta en person med sjä

Annons

I tonåren skar sig Sofia Åkerman i armarna.
Nu är hon frisk och inriktad på att hjälpa personer och anhöriga i samma situation.
I går var hon i Ludvika för att berätta om sina erfarenheter, tala om vägar ur det dysfunktionella beteendet och avliva fördomar om självskadebeteende.
- Det finns de som tror att folk skadar sig för att det är trendigt, berättar hon.

I dag är Sofia Åkerman 24 år och åker runt i Skandinavien och föreläser om problemet med självskadebeteende. För fyra år sedan skrev hon också boken Zebraflickan som skildrar åren med självskadebeteende.
- Jag skrev boken främst för min egen skull, för att bearbeta allting som hände under den tiden, men också för att skildra den svenska psykiatrin så som jag upplevde den och ge hopp till andra unga ”zebraflickor” där ute.

Bekräfta på rätt sätt

Titeln Zebraflickan syftar på de randliknande ärr som uppstår efter att en person har skurit sig, och på hur det dysfunktionella beteendet över tid kan utvecklas till att bli en del av ens egen självbild/identitet. Det kan förstås vara svårt att bemöta en person med självskadebeteende:
- Det är inte alltid så som personen vill bli bemött som är det bästa bemötandet. Att ge extra värme kan i stället bekräfta ett dysfunktionellt beteende. Men man ska absolut inte vara otrevlig eller bestraffande. Jag brukar säga att vänligt, men neut-ralt är det bästa sättet.

Olika terapier

Vägarna ur ett självskadebeteende är många enligt Åkerman.
- Antalet vägar är lika många som antalet personer som lider.
Dialektisk beteendeterapi (DBT) är dock en mycket framgångsrik metod. I en artikel i tidningen Dagens Medicin beskrivs DBT som en variant av kognitiv beteendeterapi (KBT).
- Det som är nytt är att man försöker hitta en balans mellan acceptans och förändring av sitt beteende. I KBT ligger all tonvikt på förändring och det är för jobbigt för många, säger psykologen Jonas Fäldt till Dagens Medicin.
Enligt Sofia Åkerman kan dock också kognitiv beteendeterapi vara till hjälp för en del, men även andra behandlingsmetoder kan vara till god hjälp berättar hon.

Avliva fördomar

Under föreläsningen i Folkets hus avlivade hon också ett par fördomar om självskadebeteende.
- Den ena är att unga tjejer skadar sig själva för att få uppmärksamhet. Det är så komplext och ofta finns fler än en anledning. Jag tror inte någon gör det enbart för uppmärksamheten, det kanske är en av fem anledningar. Men grundläggande för alla är bristande respekt för sin egen kropp.
Fördom nummer två som hon ville rätta till var den om att folk skadar sig för att det är trendigt.
- Det finns en musikstil som heter emo (Syftar emotional hardcore) och det finns folk som tror att tjejer skadar sig för att vara en del av emo-stilen. Jag tror istället att folk som tilltalas av emo dras till tänkvärda och känslosamma texter och att gruppen människor som dras till sådan musik löper större risk för självskadebeteende och psykiska problem.

Snart sjuksköterska

Nästa år blir Sofia Åkerman färdig sjuksköterska. Nu står hon i valet och kvalet om hon ska jobba professionellt med personer med den här typen av störningar.
- Jag vet inte om jag kan jobba i psykiatrin. Det här är personligt för mig och jag skulle bli frustrerad om det inte fanns resurser att hjälpa de som behöver hjälp.
Men hon kommer säkerligen att fortsätta att vara engagerad. Föreningen Self Harm and Eating Disorders Organisation (SHEDO) har precis bildats och den föreningen kommer att rikta sig till personer i Skandinavien.
- Det är jag och några andra tjejer med liknande erfarenheter som har bildat den, förklarar hon.
Föreläsningen arrangerades av Kvinno- Tjejjouren i Ludvika/Smedjebacken.

Mer läsning

Annons