Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sopinvesteringen kostar upp till 972 kronor per hushåll

DT har nu fått ta del av och läsa utredningen som ligger till grund för förslaget om nytt sopsystem i Ludvika kommun.
Utslaget på varje hushåll kan investeringen i nya sopbilar och soptunnor komma att kosta 972 kronor per år.

Annons

Inflyttade till kommunen är förvånade över att vi inte har bättre sortering av hushållssoporna, säger Ola Nyström.

– Den beräknade investeringskostnaden är 50,7 miljoner och räknat på varje hushåll ger det kostnader på 972 kronor per år. Men beräknad investeringskostnad är inte det samma som att taxorna för hushållen kommer att höjas med det beloppet, betonar återvinningschefen Ola Nyström.

Om kommunfullmäktige senare i höst antar förslaget om nytt sopsystem så kommer tjänstemännen att ta fram förslag till ny taxa när införandet av systemet närmar sig.

– Även om vi ser optimistiskt på det så införs systemet inte förrän hösten 2018. Det tar minst tre månader att få klart med upphandlingen av bilar och tunnor och leveranstiden för sopbilarna är just nu åtta till nio månader. Och så ska alla villahushåll ha tid på sig att välja om de vill gå med i systemet med fastighetsnära insamling eller bara matavfallsinsamling, förklarar Nyström.

Matavfallsinsamling blir obligatoriskt för alla hushåll och innebär att hushållen får en brun tunna för matavfallet och en grön tunna för övrigt avfall. Väljer man fastighetsnära insamling, FNI, blir det två tunnor med sammanlagt upp till tio fack. I dessa fack kan man slänga bland annat batterier, lampor, förpackningar och tidningar. De som väljer FNI får med all sannolikhet lägre taxa än övriga.

Ett problem är att Smedjebacken har en upphandlad entreprenad som i första hand gäller fram till 2020

Men systemet med FNI kommer, som det ser ut nu, enbart att erbjudas ägare av fritidshus och villor. När det gäller hyreshus och andra flerbostadshus så är förhoppningen att fastighetsägarna skriver avtal med exempelvis Förpacknings- och tidningsinsamlingen, FTI, om installation av en slags återvinningsstationer i bostadsområdena och att FTI hämtar förpackningar, tidningar etcetera.

– Vi har haft en väldigt bra dialog med Ludvikahems tjänstemän om detta. Skulle det visa sig att ingen privat entreprenör är intresserad så får WBAB (det för Ludvika och Smedjebacken gemensamma vatten- och återvinningsbolaget) kliva in och ta ansvar, säger Ola Nyström.

Kan det bli aktuellt att införa samma sopsystem i Smedjebacken?

– Det är upp till styrelsen och politikerna att besluta om. Ett problem är att Smedjebacken har en upphandlad entreprenad som i första hand gäller fram till 2020 och man kan knappast gå in och bryta en entreprenad mitt under avtalsperioden.

Ludvika är tillsammans med Säters kommun ensamma i Dalarna om att inte ha obligatorisk insamling av matavfall. Ingen annan kommun i Dalarna har i dag det avancerade systemet med fastighetsnära insamling. I landet är det cirka 200 kommuner som har matavfallsinsamling varav 34 även har fastighetsnära insamling där tunnor med fyra fack används, uppges det i utredningen.

– Många inflyttade till Ludvika kommun är förvånade över att vi inte har bättre sortering av hushållsavfallet, hävdar Ola Nyström.

Här kan du läsa mer om nya sopsystemet:

Mer läsning

Annons