Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spendrups gjorde inspektion: "Upp till bevis för NCC"

I veckan var företrädare för Spendrups ute i fält och inspekterade arbetena med vattenledningen. Spendrups vågar inte helt och fullt lita på att ledningen står klar i början av 2018.
– Men det är en bra ambition, säger Gunnar Svensson, vice VD vid Spendrups.

Annons

Häromdagen hade han och Spendrups jurist Mats Eskils ett möte i Stadshuset i Ludvika där man träffade representanter för kommunen. I anslutning till mötet gjordes ett besök vid arbetsplatsen mellan Klenshyttan och Grängesberg.

Som DT nyligen berättade har NCC och kommunen som mål att nya ledningen och arbetena med denna ska slutbesiktas i februari 2018.

– Nu är det upp till bevis för NCC. Vi får se om de klarar det, de vet ju inte om vintervädret kan medföra nya hinder, säger Gunnar Svensson.

Han signalerar att duon från Spendrups fick ett bra intryck av NCC:s arbete.

– De har fyra grävarlag och åtta grävmaskiner så de jobbar på ordentligt. Det ser bra ut.

Är ni nöjda med den bemanning de har eller bör de sätta in ännu mer folk för att skynda på arbetena?

– De verkar göra det på ett balanserat sätt och håller det på en bra nivå med bra kvalité. Jag tror inte att NCC vill riskera att göra bort sig en gång till.

Om allt hade gått enligt plan så skulle Spendrups har fått vatten i ledningen från Östansbo vid årsskiftet 2013 – 2014. Men ledningen läckte och i början av 2015 kom en rapport från oberoende besiktningsmän som dömde ut NCC:s arbete. Sedan i augusti pågår arbetet med att riva upp den läckande ledningen och lägga dit en ny.

– I dagsläget är cirka 30 personer sysselsatta i projektet. Arbetet med den nya ledningen är i full gång och löper på enligt tidplan. Totalt har vi nu lagt 1 600 meter ledning. Häromveckan gjordes provtryckning och allt gick bra. Nu väntar vi på förbesiktning, berättade Charlotte Hagman, press manager vid NCC, för DT i slutet av september.

Sedan hösten 2013 har Spendrups merparten av sin produktion i Grängesberg och målet är att stadigt öka produktionen, år efter år. För att klara det behövs Östansbovattnet, men även inför sommarsäsongen 2017 får bolaget således lita till kapaciteten i befintliga ledningar.

– Vi har ju en förstärkt ledning från Norra Hörken och ledningen från Blötberget (som togs i bruk vid årsskiftet 2015 – 2016 med en kapacitet på 1,5 miljoner liter per dygn). 2017 klarar vi oss nog med dessa ledningar. Men för varje dag som går är det en riskfaktor att nya ledningen inte kommit på plats och att vi får jobba med gamla lösningar med det gamla vattenverket, konstaterar Gunnar Svensson.

I framtida ökad produktion ingår också investeringar i bland annat fler jäs- och lagertankar. För ett år sedan antydde Spendrups att det under 2017 kunde bli aktuellt att bygga fler lagerhallar upp mot Hantverkargatan och Folkets hus. Men i dag säger Gunnar Svensson att det inte är planerat för sådana nybyggnationer nästa år.

Mer läsning

Annons