Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Stålkonjunkturen fortsatt god”

Annons

ABB har under första kvartalet tagit hem fem order gällande FACTS-system till stålverk världen över.
Ordrarna är värda 150 miljoner kronor.
- En tredjedel av våra kunder är stålverk, säger Per Eckemark som är systemområdeschef för FACTS-enheten.

ABB har mer än 700 installationer som befinner sig i drift eller under uppbyggnad världen över. De senaste ordrarna är tillsammans värda 25 miljoner dollar, och kommer från stålverk i Australien, Egypten, Sydkorea, Ryssland och Turkiet.
- Vi har mer än hälften av marknaden på det här området och det görs fortfarande stora investeringar i stålindustrin. Stålkonjunkturen är fortsatt god, berättar Eckemark.

Motverkar störningar

Vid ordrarna kommer ABB att leverera så kallade Static Var Compensators (SVC), som när det gäller stålverk hela tiden är inkopplade och känner av hur mycket ström som ska levereras för att produktiviteten ska vara maximal. Men SVC:n fyller också en annan funktion:
- Många kraftbolag har krav på stålverken för hur mycket störningar på kraftnätet som verken får orsaka, förklarar Eckemark och berättar att SVC:n motverkar fluktuationer i spänningen.
Hela två tredjedelar av FACTS-systemen går också till kraftbolag runt om i världen som vill ha dessa för att motverka bland annat blackouts som fluktuationer kan skapa.

Från Ludvika

På ABB i Ludvika kommer 35-40 procent av värdet i beställningen att produceras.
- Det handlar om kondensatorer, thyristorventiler och Mac 2-styrsystem, berättar Eckemark.
ANDERS BJÖRKLUND

Mer läsning

Annons