Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stor olycksövning med ambulans, räddningstjänst och akut

Annons

Ambulanssjukvården, räddningstjänsten och Ludvika lasaretts särskilda resursgrupp akutsjuksköterskor fick rädda och jobba 1,5 timme med tre svårare och tre lättare skademarkörer vid en övningsolycka nedanför Hammarbacken igår eftermiddag. SOS var med på tråden och i Norge satt katastrofsamordnare Britt Knutas som tjänsteman i beredskap och länk till sjukhusen.

Ett övningsspel i form av en trafikolycka minibuss-bil i Ludvika, samtidigt som länets ambulansresurser låtsades vara upptagna på någon större händelse i norra Dalarna, hamnade igår i ett läge där en räddnings- och sjukvårdsstyrelse av 20-30 personer frustrerande fick vänta och vänta när man i förstaläget varken fick tillräckligt med ambulanser eller sjukvårdscontainer till olycksplatsen.
Man fick lov att hämta landstingets gula sjukvårdstält, som sällan vädras, på Ludvika brandstation. Blåsa upp tältet och utföra övningssjukvård på skademarkörerna i över en timme innan ambulanser ansågs komma.
-- Alla patienter anser vi överlevde. Efter 1,5 timme ansåg vi att ambulanser kommit, som låtsasdirigerades vidare till Falu och Västerås lasarett alltefter skadorna, säger ambulansens övningsledning bestående av Jessica Seminets och Mikael Blomgren.

Tält rymde alla

-- Normalt tar vi ut sjukvårdscontainern till svårare olycksplatser, men det är inte säkert den alltid är tillgänglig. Till exempel i sommar ska den lånas ut till O-ringen i Sälen. Då är det bra att ha övat på hur tältet sätts upp och fungerar.
Gula tältet rymde lätt de sex fejk-skadade samt sjukvårdsresurserna vid övningen.

Blev avvisade

Fejk-olyckan gjordes så verklighetstrogen som möjligt. En skådespelartalang på cykel som "nyfiket störningsmoment" lade sig i och blev först snällt bortföst av räddningsledare Torbjörn Bergh, sedan bryskare av Daniel Helsing när den nyfikne började fingra på brandbilsutrustningen. Skademarkörerna spelades av elever från vårdskolan.
DD-fotografen fick som bevakare av olycksövningen även smaka på att bli avvisad när kameraobjektivet befunnit sig ända inne i olycksbilen...

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons