Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stora skog säger upp två hela jaktlag från all jakt

Annons

Ett 60-tal jägare, två hela jaktlag i Säfsen, blir uppsagda av Stora Skog från all jakt. Lagen har haft egna restriktioner om att ibland hålla igen skott när älgkor kommit i skjuthåll, vilket fått bolagets jaktansvarige Vegard Haanaes att gå i taket av ilska.
- Jag tar på mig ansvaret för Håenlaget. I efterhand kan jag se att det var fel införa temporärt hondjursförbud några jaktdagar. Men det är orimligt tufft att det får dessa konsekvenser för hela laget, säger en förtvivlad Kritinshamnsrektor och jaktledare Bengt Högberg.

Markägaren Bergvik Skog och förvaltaren Stora Skog gör med uppsägningar av jakten för 60-tal jägare i Säfsen en maktdemonstration att man kräver blind lydnad av överenskommelser.
Inför årets älgjakt föreföll annars fjolårets turbulens vara som bortblåst. Parterna har hela sommaren och hösten varit eniga om att försöka åstadkomma 300 skjutna älgar. Detta utifrån att skogsbolagen fortfarande ser för hög nivå färska betesskador på säfsskogen.
Inför älgjakten kom de sju jaktlagen i Säfsen överens med Vegard Haanaes om en tjurrestriktion. Bara 30 procent av fällda tjurar fick vara i sina “bästa dagar” mellan 8 och 12 taggar.

Hondjursförbud

När det under jakten kom till Haanaes kännedom att två lag tillämpat temporära hondjursförbud såg han det antagligen som sabotage mot ett maximalt jaktresultat.
- Stora Skog har väl halshuggit mig vid det här laget som jaktledare. Jag har fått sparken, säger Lars Albinsson för Tyforslaget. Jag hoppas dock få fortsätta jaga som medlem.
- Jag tyckte när vi sysslade med licensjakt 3,5 månader att vi kunde fått ägna oss åt ett visst urvalsskytte första dagarna.
Tyforslaget har kämpat på och hittills skjutit åtta tjurar, nio kor och elva kalvar.
I jägarkåren tycker flera rent allmänt är hondjuren viktigast att spara för en god älgstam, så jakt ska kunna bedrivas nästa och nästa år.

Alla blir uppsagda

DD ringde rektorn Bengt Högberg, Kristinehamn, som inom Region Värmland utvecklar folkskolor. Han ville först inte kommentera palavret som rör hans största fritidsintresse. Han verkar nedstämd, det hördes. Hans tankar går i dessa dagar till 27 jaktkamraterna i Håenlaget. Han funderar om 25 jaktår i Säfsen är slut på grund av ett enda misstag.
När laget träffades lördagen innan jakten höjdes röster för att försöka spara älgkor. För att värna älgstammen i rovdjursutsatt område.
- Jag har tagit på mig ansvaret för denna temporära regeln vi införde några dagar. Jag har inför Vegard Haanaes och övriga jaktlags ledare med beklagande deklarerat att jag hade fattat ett felaktigt beslut utifrån överenskommelser och bolagens synvinkel.
Hånlaget hävde korestriktionen när man hörde Haanaes kraftiga reaktion. Laget har jobbat på bra och skjutit sex tjurar fem kor och fem kalvar. Man helgjagar efter tre sista kalvarna på första tilldelningen.

Vädjar till Stora

- Jag har nu fått skriftligt på att jag brutit mot en överenskommelse.
- I brevet framgår att alla i laget blir uppsagda vid nyåret och får enskilt söka jakt igen. Jaktansvarig på Stora ska sedan sitta och godkänna medlemmar, styrelse och jaktledning i Håenlaget.
- Jag tycket det kunde ha räckt med en varning eller tillrättavisning. Konsekvenserna nu är orimliga. Jag vädjar till Bergvik och Stora att vara storsinta och ta tillbaka hoten. Så här hård värld befinner vi oss inte i, säger Bengt Högberg.
DD har sökt Vegard Haanaes. Han har inte ringt tillbaka efter inläst meddelande på svararen.
BOO ERICSSON
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons