Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stormöte i byn om skolans framtid

/

Annons

Sunnansjö kan få en fri-skola.
Det är föräldrastyrelsen vid Sunnansjö skola överens om som motdrag om kommunfullmäktige beslutar att lägga ned skolan från höstterminen 2009.
Men först bjuder föräldrastyrelsen in till ett stormöte på skolan på onsdag kväll dit man även bjuder in de politiker som är med och jobbar med förslaget om skolnedläggning.
- Vi vill få till en diskussion, säger ordförande Thomas Maathz.

- Vi är helt överens över partigränserna om att Sunnansjö skola inte ska röras, sa Håkan Anestedt, s, ordförande i social- och utbildningsnämnden så sent som i slutet av maj i år i DD.
Men nu har tongångarna blivit annorlunda. Sunnansjö hotas att bli utan skola från höstterminen 2009. Läggs skolan ned kommer ett 60-tal elever att få resa till Nyhammar, en resa på två mil tur och retur.

Reagerar

Det har fått skolans föräldrastyrelse att reagera och inte minst att agera. Under söndagen hade man en träff som samlade ett 30-tal personer.
Ordförande för föräldrastyrelsen, Thomas Maathz, säger att man har vissa tveksamheter mot hur de ekonomiska beräkningarna gjorts.
Han försökte under fredagen att få tag på den tjänsteman som gjort beräkningarna utan att lyckas och han kommer att försöka i dag, måndag, igen.

Tveksamt

- Det finns uppenbara fel tycker vi, säger han.
Om Sunnansjö skola ska läggas ned så vill man att det ska finnas rätt siffror i underlaget i varje fall. Det man bland annat ställer sig tveksam till är fördelningen av kostnaden för rektorslönen.
Vidare ställer man sig frågan till varför den adminstrationstjänst som finns för Sunnansjö skola kostar 500 000 kronor på ett år, medan den för Björk-ås skola bara kostar 345 000 kronor.

Jämförbara sifforo

- Det borde vara jämförbara siffror, säger Thomas Maathz.
Flyttkostnaden är ytterligare ett frågetecken. Flytten av Sunnansjö till Nyhammar har beräknats till 30 000 kronor, medan flytten av Björkås till Parkskolan har satts till 100 000 kronor trots att det är en kortare väg.
När det gäller det ekonomiska resultaten för de olika skolorna har det visat sig att alla de skolor som finns inom distrikt 1 (Park, Sunnansjö, Nyhammar, Saxdalen och Stallbacken) håller sina budgetar. Däremot gör skolorna i centrala Ludvika ett sammanlagt underskott på runt tre miljoner kronor.

Möte i byn

- Vi är lite frågande till om vi ska ta smällen för vad de gör i stan, säger Thomas Maathz.
Men nu laddar man upp och på onsdags kväll bjuder man till ett möte i Sunnansjö skola.
- Vi har engagerat hela byn, konstaterar han.
Och till det mötet har man bjudit in de politiker som varit med och jobbat fram förslaget om en nedläggning av skolan.
- Vi hoppas få till en diskussion, säger han.

Friskola

Men man har även ett ess i rockärmen att lägga fram. Och det är att Sunnansjö skola kan bli en friskola om kommunfullmäktige beslutar att lägga ned den.
Ansökningarna till Skolverket har man redan skrivit under och kommer att skicka in så fort föräldrastyrelsen vet vilket beslut det blir. Och tanken är då att friskolan ska vara i gång till höstterminen 2009. Föräldrastyrelsen är också på det klara med vilken profil skolan i så fall kommer att få.
- Det blir livsstil och hälsa, det har vi redan börjat på med vid skolan, säger Thomas Maathz.MIKAEL ERIKSSON
023-476 93 / 070-226 79 05
mikael.eriksson@daladem.seFotnot: Mötet blir på onsdag 10 december klockan 19,00 i Sunnansjö skolas gymnastiksal.

Mer läsning

Annons