Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Succé för mopperally

Annons

Puch, Sachs och Tomos. De gamla mopederna glänser ikapp i solskenet vid premiären för en ny tradition i Sunnansjö.

- Vi har haft tur med vädret och det har varit riktigt trevligt att köra runt. Jag hoppas att det kommer ännu fler nästa år, säger Jan-Olov Olsson, som liksom Kjell Hermansson har tagit med sig en ombyggd flakmoppe till Hembygdsgården i Sunnansjö. Ramarna är från 60-talet, motorn har däremot bytts ut, berättar de. De är två av omkring 25 mopedister som deltagit i premiären för Grangärdeveckans mopedrally och liksom många andra entusiaster tar de för givet att det är början på en tradition.

4,5 mil lång bana

- Jag tog med mig moppen till veteranbilsrallyt förra året. Det var nog så det började, berättar Jan Raihle, som kom på idén till mopedrallyt.
- Mopeder är ju roligt, eftersom det är något som finns i nästan alla hem. Och reservdelar är det lätt att få tag i, tycker Gunnar Andersson från Nyhammar, som tillsammans med svågern, Tryggve Ottosson, arrangerat rallyt. Tillsammans har de satt ut pilar längs den 4,5 mil långa banan runt Bysjön.

Mopeder från 50- och 60-talet

Alla mopeder är byggda innan 1980, innan de japanska modellerna kom, berättar Gunnar Andersson.
- Fram till slutet av 50-talet fick man bara göra mopeder med 0,8 hästkrafter. De ser ut som cyklar med en motor på och man trampar igång dem. Motorn skulle från början bara vara en hjälpmotor på en cykel, förklarar han.
Det är tydligt, även för en oinvigd, att det är något speciellt att se alla fina, gamla mopeder stå bredvid varandra. Att gå runt och utbyta kunskaper och erfarenheter eller fråga om vilka reservdelar som använts. Lite synd att det inte fanns någon Zûndapp, muttrar någon, men nästa år kanske!
Förutom mopedrally och grålleparad bjöd Sunnansjödagen som vanligt på visning av de gamla stugorna och arkivet, brödbak, lotterier och djur i hagen.
MARKUS HOLDOMer läsning

Annons