Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Testperiod inleds efter påsk Priset blir 45 kronor per lunch

Annons

Efter påsk inleds en testperiod där äldre erbjuds få komma till 2-3 skolmatsalar och äta lunch för 45 kronor. I stan blir detta kompensation för att äldrematsalarna i Pluto och Marnäsliden stängts. Ute i någon by, där det inte finns restaurang, blir detta en ny måltidsservice.
- Men vi ska inte införa någon kontanthantering ute i skolmatsalarna, så förvaltningen utreder vilken som blir smidigaste betalningsform, säger Ulla-Britt Mikaelsson.

Ärendet att erbjuda äldre att få äta i 2-3 skolmatsalar en testperiod under våren blev, tillsammans med brevet som skickas ut till föräldrar hur eleverna i grundskolan ska bli mera aktiva i skolarbetet för att få högre studieresultat, de frågor som i förra veckan avslutade Ulla-Britt Mikaelssons 15-åriga ordförandebana för social- och utbildningsnämnden.
- Jag slutade första mars, såväl på mitt jobb på Stallbackens skola som med ordförandeskap i sun. Jag avslutade därmed också i kommunstyrelsen och dess utskott, säger Mikaelsson.
- Det enda politiska uppdrag jag har kvar är kommunfullmäktige, dessutom är jag ordförande för s-kvinnorna i Grängesberg.
Vice ordförande Håkan Anestedt, s, har trätt in i stället för Ulla-Britt Mikaelsson, fram till socialdemokraterna i Ludvikas årsmöte i slutet av mars då bland annat nominering till ny ordförande i social- och utbildningsnämnden sker.

Någon byskola

Alla verkar positiva till förslaget att välkomna äld-re till några skolmatsalar. Kostchef Monika Ahrås inte minst:
- Jag är positiv. Jag väntar nu bara på att politikerna fattar nödvändiga beslut, så ska vi försöka ordna frågan till det bästa.
Hon vill inte innan betalningsfrågan är färdigutredd tala om vilka 2-3 skolor man planerar öppna matsalarna på för att ta emot äldre. Men det blir ett försök både i Ludvika och i någon av byarna.

Social samvaro

- I en by där det inte finns någon restaurang blir det säkert extra välkommet om vi erbjuder äldre att få äta i skolmatsalen. Det betyder också en social samvaro istället för att var och en sitter hemma och äter.
- Skolbarnen äter gans-ka tidigt, så från 12-tiden och en halvtimme framåt kommer vi att kunna erbjuda äldre att få komma till några skolmatsalar, säger Monika Ahrås.
Social- och utbildningsnämnden återkommer med besked var och när skolmatsalar öppnas för äldre. Och hur 45 kronorna per lunch ska betalas.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons