Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Träffades för att gå igenom skogsbränderna

/
  • Ställföreträdande räddningschef Rolf Hellberg var en av de som representerade räddningstjänsten.FOTO: ANDERS BJÖRKLUND
  • Stora Enso drabbades hårt av branden. På mötet fanns också tre privata skogsägare som drabbats för miljonvärden. De får ersättning på försäkringen.-- Det är inte högt räknat, men anständigt, säger skogsägaren Tord Jönsson.FOTO: ANDERS BJÖRKLUND

Annons

För över fem månader sedan rasade flera bränder i skogarna runtom i Ludvika kommun.
Värst var läget i Vännebo, där som mest 170-180 man och 7 helikoptrar jobbade med att få kontroll på elden som tidvis spred sig okontrollerat.
I går träffades räddningstjänst och frivilliga från Mellanskog för att blicka tillbaka på de kritiska dagarna i juni.

Foton, dagboksanteckningar och statistik låg till grund för den genomgång som räddningstjänstens Rolf Hellberg, Anders Danielsson och Håkan Graaf hade. Materialet har precis blivit sammanställt och nyligen har räddningstjänsten skickat sin räkning till räddningsverket.
- Vi kommer att få 3,3 miljoner kronor i ersättning från staten. Det är ersättning för mantimmar och allt material som gått åt, berättar ställföreträdande räddningschef Rolf Hellberg.

22 000 i timmen

Bara räddningstjänstens folk lade under fältarbetet ner 1625 timmar på att mota branden. Det gav en personalkostnad på 610 000 kronor. De 7 helikoptrar som hyrdes in under arbetet kostade 1,1 miljoner kronor.
- Den dyraste låg på cirka 22 000 kronor i timmen, berättar Hellberg.
Under arbetet använde räddningstjänsten 2 mil slang, 17 motorsprutor och 20 fordon.

Spridningen

Värst var situationen i det som av räddningstjänsten kallas för Vännebo 2. Där brann 1000 hektar skog under 9-13 juni. Samtidigt hade man att göra med en stor brand i Stora Sandsjön. Värst var läget under tisdag den 10 juni.
- På kvällen hade vi en okontrollerad spridning och räddningsledningen begärde hjälp från polis som gick ut och förvarnade boende om evakuering.

Militärhelikopter

Vid situationer som denna har räddningstjänsten enligt räddningslagen rätt att ta i anspråk de fordon och material som de behöver. Detta kunde dock leda till problem, som när räddningstjänsten bad om att få ta i anspråk en militärhelikopter som för tillfället var stationerad i Älvdalen. I Älvdalen var man dock inte så sugna på att låna ut helikoptern som skulle användas under en uppvisning för några tillresta belgare.
- En höjdare strax under ÖB fick kopplas in. Jag fick läsa lagen för dem och belgarna fick vänta, berättar Hellberg.

Flygförbud

Ett tag var det dock flygförbud för helikoptrarna eftersom det stundtals uppmättes vindar på 25 meter per sekund.
- Helikopterförarna var otroligt imponerade av alla som jobbade på marken, berättar Hellberg.

Har lärt sig

Och räddningstjänsten som aldrig varit med om något liknande säger att de lärt sig mycket under kampen i somras:
- Man ska inte vara rädd för att dra på när man fattar beslut om något eller ber om hjälp från andra, säger Hellberg.
Rolf Hellberg berättar att de också lärt sig mycket om samverkan med andra, och om teknikaliteter och rutiner som slangarnas storlek, drivmedelspåfyllning och hanteringen av kommunikationsutrustningen.

Hade gått cirkel

Mellanskog Västerbergslagen tillhörde de som hjälpte till under släckningsarbetet. Många av dem fanns på plats i Norhyttans bystuga.
- Vi hade precis haft en cirkel för om något sådant här skulle inträffa, berättar Lars-Gunnar Berglund.
Så när räddningstjänsten bad om hjälp kunde man ställa upp med 20 man inom en timme. På den kritiska tisdagen deltog de med 34 personer. Under arbetet drog de slangar, agerade brandvakter och sysslade med eftersläckning och röjning för att skapa brandgator.
- Alla kommer att få ersättning i efterhand, berättar Håkan Kullstrand.
Även Mellanskog har lärt sig mycket på vägen och nu i efterhand har de bildat, och kommer att bilda, ännu fler insatsgrupper som kan användas vid händelser som denna.

Mer läsning

Annons