Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tre låg- och mellanstadieskolor avvecklas • Parks högstadium bussas till Ludvika

/

Annons

Grängesbergs samhälle får bara en låg- och mellanstadieskola kvar i nyrustade Parkskolan från och med höstterminen 2010. Sunnansjö blir samhället som redan till våren förlorar sin byskola. Dessa chockartade förslag lade skolstrukturgruppen igår fram i social- och utbildningsförvaltningens arbetsutskott för planerat nämndsbeslut 17 december.
Barnomsorgen tar över skollokalerna i Sunnansjö, Stallbackens skola och Björkås skola. Förslaget innebär många satsningar på de små barnen, med mindre grupper i kommunal barnomsorg.

- Avveckling av Sunnansjö skola förutsätter en debatt och ett beslut i kommunfullmäktige. Avvecklingen av Stallbackens och Björkås skolor, som bygger på successiv flytt av Parks högstadium till Ludvika en årskurs i taget, tror vi blir kommunstyrelsebeslut, säger Kjell Stenberg s.
Skolstruktugruppen, Kjell Stenberg s, Hanna Lindgren s, Gun Andersson c samt från sou-kansliet Barbro Nystedt och Annicke Andersson, har tagit fram ett beslutsunderlag i text och bilagor, siffermaterial om antal barn/elever, beräknade kostnader och besparingar som är mer genomgripande att någon kunnat ana.

Riktigt tufft

De lägger åtta skolförslag, nedläggningar av Sunnansjö, Stallbacken och Björkås skolor och högstadiet Parkskolan, samt tio förskoleförslag. De senare handlar om inflyttningar i lämnade skollokaler och öppning av nya förskoleavdelningar.
- Vi inser att det från och med idag tar hus i helsike. Men Ludvika kommuns grundskolor har under åren 2000 till 2008 minskat med 530 elever, säger Hanna Lindgren.
- Ja, nämnden har tidigare tvingats besluta om avveckling av Valhalla skola, Lilla Kyrk, Gärdeskolan och Lilla Park samt lokalinnehav i bland annat 1915 års skola i Fredriksberg. Men den minskningen har inte varit tillräcklig, säger Kjell Stenberg.
- Det är riktigt tuffa förslag som vi lägger. Men vi värnar om barnomsorgen.

Långsiktigt till 2015

- Gruppen föreslår att de tuffa besluten tas innan årsskiftet. De skulle skapa en långsiktighet, en anpassning skolor/skollokalytor till elevantal, som innebär att vi sedan får lugn och ro åtminstone till år 2015, säger Hanna Lindgren.
Håkan Anestedt s är tillbaka som ordförande i sou efter ett halvår i Italien. Han ledde arbetsutskottet på onsdagen som fick chockförslagen på sitt bord. Håkan Anestedt och Kjell Stenberg drog igår kväll förslagen för socialdemokratiska rep.skapet i Ludvika Folkets hus.
- Jag är imponerad hur gruppen hunnit göra ett så genomgripande förslag under hösten. Men det är riktigt tuffa åtgärder som föreslås, sade Anestedt igår kväll.

Tagen av beskedet

- Vi uttalar oss inte än. Vi avvaktar nog lite, sade en igår kväll tagen ordförande Thomas Maathz i föräldrastyrelsen för Sunnansjö skola som nåtts av nedläggningshotet.
Idag lär chockreaktionerna komma framförallt i Sunnansjö, men även i västra, norra Grängesberg, ja i hela Grängesberg som riskerar tappa två av tre skolor.
BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons