Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två kvinnor kom och gick

Annons


Två kvinnor kom och gick snabbt i den nytillträdda borgerliga regeringen: Maria Borelius och Cecilia Stegö Chilo. Politiskt avskydde jag bägge två, men hur var de klädda? Inför Maria Borelius gestalt ryggade jag tillbaka.

Hon gav signalen: Jag tillhör övre borgerligheten, jag har dyra kläder – till och med svindyra pärlhalsband? – och jag spelar i en annan klass än alla ni andra och jag har förmågan att njuta av alla pengar jag har. En vag parfymdoft strålade ut från teverutan när hon dök upp och det var nästan som om man direkt skymtade skuggorna av hennes svarta barnflickor bakom henne. Hon verkade ju så naket förvånad över att någon över huvud taget kunde uppröras över dem; i hennes värld innebar de ju status. I min och de flesta medborgares ögon innebar de moralisk kollaps.



Jag mötte henne en gång under ett seminarium som Svenskt näringsliv organiserade. Det fanns en egendomlig aura av new age kring henne.



Cecilia Stegö då, nyliberalen? Jag fick intrycket av att hon faktiskt inte brydde sig mycket om kläderna hon bar och det gav henne i mina ögon åtminstone ett försonande drag. Hon skyndade genom de libertarianska hallarna, levde i sina idéer: materian och ytan mindre viktig. Litet överviktig, i långbyxor, en vanlig jacka.



Göran Greider

Ur boken Stil och politik, av Barbro Hedvall och Göran Greider; boken utkom i början av juli.

Mer läsning

Annons