Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla i Ludvika har jobbat som volontär på Sri Lanka

/
  • – Jag har alltid haft en dröm om att få resa och göra en insats för behövande någonstans i världen. Efter att jag flyttade hem till Ludvika hösten 2013 bestämde jag mig för att göra något konkret åt saken, och i januari i år började jag leta på nätet efter volontärarbete utomlands. Jag planerar att återvända till Sri Lanka redan nästa år, säger Ulla Löfgren.
  • – En av arbetsuppgifter vi hade en dag i veckan vid projektet
  • – Så här blev nya golvet med klinkers som jag beslutade mig för att bekosta till barnhemmet. Innan var det ett strävt betonggolv som gjorde illa barnens knän och armar då de kröp omkring på det. Tillsammans med Dahmmike från IndiGo Travels lokala samarbetspartner på The Green Lion åkte jag runt hos olika firmor som lade golv för att se vad de kunde erbjuda oss. Med arbete och materiel kostade golvet tio tusen kronor. Tyvärr hann jag aldrig se det innan jag reste vidare för nytt volontärarbete till projektet Rädda Havssköldpaddan på södra Sri Lanka.
  • – Här har vi burit ut alla sängarna från rummen på barnhemmet för att skrubba dem rena och spola av utomhus. Efter att jag pratat med Dahmmike på The Green Lion om hur lortigt det var på barnhemmet startade jag mitt eget
  • Muren utanför projektet
  • I sådana här sanddyner grävde vi ner sköldpaddsskal för att de skulle bli färdiga och kläckas till ungar. En dag gamla släpps de till det fria i havet, men tyvärr är det bara en av tio som överlever.

Ulla Löfgren i Ludvika hade länge haft en dröm om att få resa ut i världen för att göra en insats för behövande människor. I januari i år bestämde hon sig för att göra något radikalt åt saken och började söka på internet efter volontärarbete på Sri Lanka. Efter mycket letande lyckade hon hitta arrangören Indigo Travel som har många volontärprojekt i Asien.
– Jag är så glad över att jag gjort det här, och planerar att åka tillbaka till människorna på Sri Lanka som volontär redan nästa år, säger Ulla Löfgren.

Annons

Ulla Löfgren hade länge tänkt på olika insamlingar, och om pengarna alltid kommer rätt, eller där de verkligen behövs mest. Efter att Ulla som nybliven pensionär hösten 2013 flyttat hem till födelsestaden Ludvika bestämde hon sig för att själv göra något konkret i frågan.

– I januari i år började jag leta aktivt på nätet efter volontärarbete utomlands. Jag valde Sri Lanka eftersom jag varit där som turist för 30 år sedan, och kanske kändes det lite tryggare då jag kände folket och landet sedan tidigare. Jag fick kontakt med arrangören IndiGo Travels som har många volontärprojekt på Sri Lanka. Jag ville helst arbeta på ett barnhem, säger Ulla Löfgren.

Ulla hittade en billig flygbiljett för 4000 kronor tur och retur till Sri Lanka genom Quatar Airways, och själva volontärarbetet med IndiGo Travel kostade henne 10 000 kronor, där frukost, lunch, middag och boende ingick i priset.

Ulla lämnade Sverige i mitten av mars, och efter att hon landat på flygplatsen i Colombo hämtades hon av personal vid framkomsten till Sri Lanka. Färden gick sedan vidare till staden Kandy där hon skulle bo och arbeta hos IndiGo Travels lokala samarbetspartners The Green Lion. Första veckan var det gemensam introduktionsvecka där de fick lära sig grunderna om den lokala kulturen, maten, människorna och språket, då bland annat genom studieresor i området. Ulla bodde på centret i Kandy tillsammans med 30 volontärer från olika länder. Boendet var av enkel lokal standard, och maten med frukost, lunch och middag är av lokal karaktär och ingår i resan för volontärarbetaren.

– Jag var nog bland de äldre volontärarbetarna på centret, och bodde i ett rum tillsammans med tio andra tjejer i våningssängar. Något som gjorde mig glad var att se många unga människor som väljer volontärarbete utomlands, säger Ulla.

Barnhemmet Ulla arbetade på låg någon mil från Kandy, och tog henne 90 minuter enkel resa att pendla med buss varje dag. Barnen på hemmet var föräldralösa eller övergivna av sina föräldrar och väntade på adoption. Volontärerna som jobbar där gör en viktig insats, ger barnen trygghet och hjälp till en bättre start i livet.

– Barnhemmet var stort och hade många avdelningar. På förmiddagen arbetade jag med de minsta barnen som var från en vecka och upp till fem månader gamla. Här var det mest grundläggande bebisvård som gällde, som blöjbyten, badning, renhållning och matning. När det blev eftermiddag jobbade jag på avdelningen för de lite större barnen, och ibland hände det att de stod i sängarna väntade på oss med sträckta armar när vi kom. Det kändes väldigt bra att jag kunde ge barnen av min trygghet. Det var nog kanske det viktigaste av allt, säger Ulla.

Ulla berättar att på avdelningen där barnen som var från fem månader och upp till fem år bodde, fanns bara ett vanligt cementgolv som absolut inte var avsett för små barn att krypa runt på med bara knän. Ulla beslutade sig nu för att ta reda på vad det skulle kosta henne att lägga in ett golv med klinkers som var bättre för barnen, och lättare att hålla rent.

– Tillsammans med föreståndaren Dahmmike på IndiGo Travels lokala samarbetspartner The Green Lion åkte jag runt och tittade hos olika golvfirmor för att se vad de kunde erbjuda. Golvet kostade mig 10 000 kronor med arbete och materiel, och var värt varenda krona. Golvet var ju till barnen och för att de skulle få en bättre tillvaro. Tyvärr hann jag aldrig se golvet färdigt eftersom jag skulle åka vidare efter fyra veckor på barnhemmet till nästa volontärprojekt, "Rädda Havsköldpaddan" i Ambalangodas som ligger i södra delen av Sri Lanka, säger Ulla.

Efter nästan en månad som volontär på barnhemmet utanför Kandy reste Ulla nu söderut för att delta i volontärprojektet "Rädda havsköldpaddan" i Ambalangodas. Arbetet i det här projektet innebar bland annat att ta hand om skadade sköldpaddor och släppa tillbaka dem i havet när de återhämtat sig. Ofta uppkommer skadorna på sköldpaddorna från hajar eller fiskenät som skurit sönder deras fenor. Att skydda deras bon på stranden och de nykläckta bebisarna ingick också i arbetsuppgifterna för volontärerna.

– En del sköldpaddor hade fått sina skal spräckta som vi lagade med ett speciallim. Varannan dag matade vi dem för hand, och när det frisknat till släpptes de tillbaka i havet. En annan viktig uppgift för oss var att försöka rädda sköldpaddsäggen i största möjliga mån. Vi grävde egna sanddyner inne på området där äggen fick kläckas, och sista dagen jag var där hade några nyfödda sköldpaddsungar kravlat sig upp till ytan. Det kändes som en mening med att de föddes just då, och att jag skulle få se dem innan jag reste hem till Sverige, säger Ulla Löfgren.

Mer läsning

Annons