Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- Upprepad skadegörelse bakom ansökan

Annons

Efter skadegörelse och klotter har Ludvika kommun ansökt om att få sätta upp övervakningskameror vid Högbergsskolan.Tidigare har kommunen förlitat sig till larmsystem och utökad övervakning. Men det har inte varit nog.
- Vi måste tyvärr gå ett steg till, säger Börje Karlsson som är säkerhetschef på Ludvika kommun.

Nyligen sattes övervakningskameror också upp på IT-enhetens hus på Vallavägen. Efter stölder i jul- och nyårshelgen beviljade länsstyrelsen tillstånd.
- De hade rest upp stegar mot fönstren ända upp på andra våningen och gjorde smash and grab-liknande stölder, sade Monica Lundin-Andersson till DD i slutet av januari.
Nu verkar det vara dags för Högbergsskolan att få kameraövervakning.
- Det är i förebyggande syfte mot klotter, skadegörelse och inbrott. Skadegörelsen har ökat, säger Börje Karlsson.

På skattsedeln

I kommunens ansökan till länsstyrelsen står att läsa:
”Försök med larmsystem samt extra bevakningsinsatser har inte lyckats. Gärningsmännen undkommer då de lätt varskos om åtgörares (polis/vaktbolag) ankomst på grund av skolans läge. Vår förhoppning med ovan nämnda åtgärder är att minska mängden brott mot aktuell verksamhet, vilket i dag medför mycket stora kostnader för Ludvika kommun, samt skapa en god arbetsmiljö för skolans elever och personal.” I ett par fall ska det även ha klottrats hot mot skolledningen.
- Vi måste göra det här. Den här skadegörelsen hamnar ju också på kommuninnevånarnas skattsedel, säger Bengt Åkman som är säkerhetssamordnare på Västerbergslagens Utbildningscentrum.
Passusen om att det är lätt att komma undan polis och vaktbolag kommenterar Åkman så här:
- Det är lätt att försvinna in i skogen som ligger vid skolan.

Övervakat område

Bengt Åkman berättar att det är vid den övre delen av Högbergsskolan som kommunen vill sätta upp övervakningskameror. Kamerorna ska enligt honom reagera på rörelseaktivitet. Inspelning ska enbart kunna ske när inbrottslarmet på skolan är inkopplat och folk normalt inte rör sig på området.
Maskering på kamerorna ska göra att endast fasader och en yta om 5-10 meter runt fastigheterna ska ligga i kamerornas upptagningsområde.
ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.se

Mer läsning

Annons