Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldutsatta kvinnor och tjejer kan ringa 0240-19910

Annons

Kvinnojouren/tjejjouren i Ludvika-Smedjebacken har fått länsstyrelsens ja till utvecklingspengar för en projektanställning på dagtid, i två år.
Birgitta Boman i styrelsen för lokala Kvinnojouren säger att det inte håller i längden med enbart ideella insatser.

2007 gjorde jouren 518 stödåtgärder på ideell basis. 54 nätter var belagda i skyddat boende och fyra kvinnor avvisades på grund av platsbrist.
- Vi hade ett 60-tal nya kontaktsökande kvinnor under fjolåret, säger Birgitta Boman som snart avgår som Kvinnojourens styrelseordförande.
Kvinnojouren/tjejjouren i Ludvika-Smedjebacken lade tillsammans med socialtjänsterna i båda kommunerna in en ansökan hos länsstyrelsen, som fått nya regeringspengar att fördela, om en projektanställning i Västerbergslagen 2008-2009.
Anställningen dagtid blir ett välbehövligt komplement till volontärverksamheten.

Oavsett kommun

Regeringens övergripande mål för satsningen är att våldutsatta kvinnor som söker stöd och hjälp ska få det, oavsett vilken kommun man bor i. Stödet till våldutsatta kvinnor och barn som bevittnat våld ska förbättras och kvalitetsutvecklas.
Kvinnojouren/tjejjourens belastning har ökat. Birgitta Boman säger att man i många år värnat om idealiteten och tidigare inte drivit frågan om någon anställning. Men nu har arbetsbelastningen nått den storleken att kvinnojourens styrelse ansåg att man behövde förstärka sina tjänster och insatser.

Myndighetsstöd

- I de fall då kvinnan har eller vill ha kontakt med myndigheter så samarbetar vi, annars är det som tidigare att vill man endast söka hjälp hos oss kvinnojouren/tjejjouren utan myndighetsstöd så väljer kvinnan det.
Tack vare att det nu finns en anställd på dagtid, telefon 0240-19910, så ökar givetvis våldutsatta kvinnors möjlighet att snabbt upprätta en kontakt, få prata och få stöd.
Med en anställd räknar kvinnojourens styrelse också med att klara av fler hembesök, utveckla samarbetet med kommunernas socialtjänst, bygga nätverk med olika samarbetspartners samt som en bland flera förebyggande åtgärder träffa årskurs åttorna.

Möta åttondeklassare

- Kvinnojouren/tjejjouren har träffat enskilda åttondeklassare tidigare, nu ska vi försöka systematisera detta och har kontaktat samtliga rektorsområden för att få möta åttor
na, säger Birgitta Boman.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons