Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vatten i stället för mjölk? - skolmaten hotas av besparingar

Annons

Vatten i stället för mjölk vissa dagar, och portionsbegränsningar kan bli konsekvenserna för barnens skolmat när social- och utbildningsnämnden tvingas spara.
Frågan är nu hur kvalitén på skolmaten ska kunna upprätthållas, när besparingar är aviserade, samtidigt som matpriserna stigit kraftigt.
- Jag är övertygad om att vi inte kommer att kunna hålla budgeten. Jag tror budgeten kommer att överskridas med stora belopp, säger kostchef Monika Ahrås.

Social- och utbildningsförvaltningen kommer enligt en prognos att gå back med 6-7 miljoner kronor i år, och därför har en rad sparförslag tagits fram som rör flera områden inom förvaltningen. Ett av sparförslagen rör skolmaten och där ska det enligt beräkningarna gå att spara upp till 2,5 miljoner kronor. Men den siffran får förmodligen sänkas en del eftersom en del av dessa besparingar redan är genomförda.

Stigit mycket

"Kraftigt ökade livsmedelspriser slår igenom i nämndens kostnader, eftersom kostorganisationen har stor volym" står det att läsa i nämndens handlingar.
- Redan i höstas märkte vi av det här. Och i år har priserna stigit väldigt. Uppgången ligger på 7-8 procent för livsmedel, och då har det vi köper in mycket av stigit ännu mer, säger Monika Ahrås och nämner mejerivaror, frukt och grönsaker som exempel.

Tror inte på tillskott

Monika Ahrås hoppas att schablonbeloppet för vad en måltid får kosta räknas upp, och att politikerna skjuter till mer pengar till skolmaten.
- Men det är inte sannolikt att kommunfullmäktige skjuter till mer pengar, säger social- och utbildningsförvaltningens chef Kah Slenning.

Begränsningar i portioner

Om de möjliga besparingarna står det i nämndens dokument:
"En lägre kvalitetsnivå, (färre alternativ, färre tillbehör och begränsad mängd per barn), kan sänka råvarukostnaden med cirka 2 kronor per portion.) Detta innebär på helår en kostnadssänkning med cirka 1,5 miljoner kronor".
- Det kan handla om att det inte serveras mjölk varje dag, eller att man inte får ta hur mycket mackor man vill. Så här är det redan i många kommuner vet jag, säger Kah Slenning som beskriver läget som "klart problematiskt".

Förändrade inköpsrutiner

Förhoppningar finns också om att förändrade inköpsrutiner ska ge besparingar på 1 miljon kronor. Kommunen är inte längre bunden i något avtal till Dala Måltidsservice som levererar huvudrätten till skolorna. I dokumenten står det dessutom att Dala Måltidsservice producerar allt mindre mat själva, utan istället levererar helfabrikat till skolköken. Förvaltningen hoppas därför i en tredjedel av fallen kunna handla direkt från leverantören istället för att handla från en fördyrande mellanhand.
- Men vi måste sätta på oss stora koncernhatten och se vad det här betyder för kommunen i stort, säger social- och utbildningsnämndens ordförande Håkan Anestedt och syftar på att vård- och omsorgsförvaltningen också köper mat ifrån Dala Måltidsservice.
- Vår strävan är att kunna fortsätta med samma höga kvalitét som i dag, säger kostchef Monika Ahrås som hoppas på positiva beslut från politikerna.

ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.se

Mer läsning

Annons