Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

- "Vi förhindrar att människor tvingas ta socialbidrag"

Annons

Det ser bra ut för den som behöver ekonomisk rådgivning och hjälp med skuldsanering i Ludvika kommun.
-- Vi har en väntetid på två veckor, och i akuta fall kan folk få hjälp ännu tidigare, säger Camilla Tallgren som är chef på socialförvaltningens vuxenenhet.

Efter en genomgång har konsumentverket de senaste dagarna uppmärksammat väntetiderna för budget- och skuldrådgivning i Sverige. Resultatet har i vissa fall varit nedslående. Konsumentverket rapporterar om flera kommuner där personer tvingas vänta över ett år för att få hjälp.
För enligt skuldsaneringslagen är varje kommun skyldig att ge budget- och skuldrådgivning till sina invånare. Men resurserna är i många fall otillräckliga. I Sverige har 215 av landets 290 kommuner mindre än en heltidstjänst för detta ändamål. Dock har 70 kommuner minst en heltid eller mer, och det är till denna skara som Ludvika sållar sig.
-- Genom våra insatser kanske vi förhindrar att människor hamnar i en situation där de istället måste ha socialbidrag, säger Camilla Tallgren.

"Krånglig ekonomi"

I Ludvika jobbar en person heltid med dessa frågor, men ännu en person som är utbildad på frågorna gör inhopp och finns som resurs vid sjukdom, semester eller hög belastning. Budget- och skuldrådgivarens chef Camilla Tallgren fungerar även som chef för socialbidragshandläggarna.
-- Ibland när någon söker socialbidrag, så kanske det visar sig att personen har en krånglig ekonomi. Då tar vi hjälp av vår rådgivare, förklarar Tallgren.

"Långa väntetider"

I skrivande stund är kommunens ordinarie rådgivare Bernt Nilsson i Sundsvall på utbildningsdagar för landets alla budget- och skuldrådgivare, men dennes stand-in Catrin Söder säger så här:
-- Det är bra att de här människorna som lever under press får hjälp så snabbt som möjligt när de är redo att ta tag i sina problem. Det är alldeles för långa väntetider på många ställen.

ANDERS BJÖRKLUND
anders.bjorklund@daladem.se

Mer läsning

Annons