Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi ska göra en sak medan de själva gör tvärtom”

/

Annons

Ett nytt lokalt parti, Grängesbergspartiet, kan bli verklighet till kommunalvalet 2010. En av flera som har funderingar i den riktningen är Karl-Erik Anestedt som avsagt sig alla uppdrag i socialdemokraterna.
- Jag är missnöjd med den politiska socialdemokratiska ledningen som säger att vi ska göra en sak medan de gör tvärt emot själva, säger Karl-Erik Anestedt.

Så sent som i februari i år utsågs Karl-Erik Anestedt till ordförande i Grängesbergs s-förening.
Nu har han avsagt sig alla uppdrag i socialdemokraterna och går, tillsammans med åtta till tio andra personer i Grängesberg och funderar på att starta ett lokalt parti, Grängesbergspartiet.
Anledningen är att det finns ett stort missnöje bland grängesbergsborna över hur makthavarna i kommunen behandlar Grängesberg.

Centrumfrågan

- Det finns ett stort och långvarigt missnöje över kommunens ovilja att satsa på Grängesberg. Och då gäller det andra saker än Spendrups och GIA:s utbyggnad.
När gruvan lades ned lovade man en hel del, men vad hände - så gott som ingenting.
Centrumfrågan har diskuterats i 25 år och det enda som hänt är att en trägubbe ställts dit, säger Anestedt.
Som exempel nämner han också de blomkrukor som butiksföreningen ordnat med för att snygga till Grängesbergs centrum.
- När föreningen begärde att kommunen skulle sätta blommor i krukorna blev det nej.

Åsidosatta

Efter agerande från en person körde kommunen hit ett lass blommor som butiksägarna fick plantera och sköta själva, berättar han.
Karl-Erik Anestedt nämner även en rad andra saker där Grängesberg åsidosätts. Inte minst onsdagskvällens föräldramöte om fuktskadade Stallbackens förskola där kommunen fick skarp kritik för sitt långsamma agerande.
- Möter visade att det finns ett mycket stort och välgrundat missnöje i Grängesberg.
Det fanns exempelvis ingen med från tekniska kontoret som har ansvaret för kommunens lokaler, säger Anestedt.

Ytterområdena

I övrigt menar Anestedt att ett lokalt Grängesbergsparti kan driva frågor som även gynnar byarna i grannskapet, exempelvis Saxdalen och Sunnansjö. Och då det på sina håll, utanför Ludvika tätort, finns en allmän uppfattning att ytterområdena åsidosätts utesluter han inte att det kan bli ett parti som kan driva frågor som rör ytterområdena.
Än så är ett Grängesbergsparti en idé som emellertid kommit så långt att det är dags att sätta sig ned och diskutera ytterligare.

Många är med

Karl-Erik Anestedt menar att något måste göras för att Grängesberg inte ska åsidosättas. Att han har en stor del av grängesbergarna med sig framgick med klar tydlighet när han vid onsdagskvällens föräldramöte i Parkskolan fick en kraftig applåd när han nämnde att det var dags att bilda ett Grängesbergsparti.

Mer läsning

Annons