Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vildmarksbagarn ansökt om förnyad prövning för tillstånd

Annons

Vildmarksbagarns holländska ägarduo begär att åter få bli fullt ut godkänd livsmedelsanläggning för tillagning och servering av pizza, lasagne och pytt i panna. Detta efter att kommunen i juli med hjälp av livsmedelslagen omedelbart stoppade all beredning och tillagning med animaliska råvaror i bageriet efter mögliga piroger.

De sedan i våras nya ägarna av Vildmarksbagarn i Fredriksberg tog över bakning, smörgåsberedning och tillagning av enklare lunchmaträtter och fick ett villkorat godkännande av livsmedelsanläggningen av kommunen.
I mitten av juli kom klagomål att kunder blivit dåliga i magen av köttfärspiroger. En kund sade att han fått en möglig köttpirog.
- Jag åkte upp till Fredriksberg och tog prover samma dag, säger kommunens livsmedelsinspektör Bo-Göran Fransson.
- Analyssvaret blev känt den 22 juli och visade för höga aeroba antal bakterier, mögelsvampar och enterobacteriaceae.

Omedelbart förbud

Analysresultatet tydde på brister i råvaruhanteringen och exempelvis bristande handtvätt efter toabesök.

Väsentliga framsteg

Miljö- och byggnämnden förbjöd den 23 juli i år omedelbart all beredning av livsmedel med animalisk ursprung (t ex fisk, fågel, nöt- och fläskkött) hos Vildmarksbagarn.
Kommunen tillåter därefter endast bakning och smörgåsberedning.
- Jag har gjort åtskilliga uppföljande besök i bageriet. Ägarna jobbar på för att uppfylla kraven på hygienisk hantering av livsmedlen som vi ställer, säger Fransson.
- De är inte riktigt färdiga ännu.
Fransson har på delegation av miljö- och byggnämnden beslutat förlänga det villkorade godkännandet av Vildmarksbagarn en månad till den 28 oktober, men fortfarande endast för bakning och smörgåsberedning, eftersom ändå väsentliga framsteg gjorts.

Utöka matlagning

För en dryg vecka sedan begärde ägarduon tillstånd att förutom bageri få återuppta och utöka matlagning och servering. Man begär att få laga och servera pizza, lasagne, pytt i panna och fler enklare rätter.
I ansökan förklarar man hur man tänker förvara råvarorna i frys, bara plocka fram det som behövs och efteråt rengöra arbetsytorna noggrant.
Bo-Göran Fransson säger att ny prövning av hela verksamheten är det som gäller i höst.
Fram tills dess måste ägarna jobba på med att uppfylla samtliga villkor.

BOO ERICSSON
023-476 34
boo.ericsson@daladem.se

Mer läsning

Annons