Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hotell med flera krogar förlorar alkoholtillståndet: "80 personers arbetstillfällen kan gå åt skogen"

Det riskerar att bli en vit vinter i Sälen i år. Hotel Bügelhof i Sälen, vars verksamhet även innefattar Harrys restaurang och bar samt nattklubben ICE, blir nu nämligen av med sitt alkoholtillstånd.
– Man tappar fotfästet, säger Karl Strömmer, vice vd för Hotel Bügelhof.

Annons

Redan i slutet av februari beslutade socialnämnden i Malung-Sälens kommun att återkalla Hotel Bügelhof i Sälen AB:s alkoholtillstånd.

Hotel Bügelhof överklagade beslutet, vilket ledde till att förvaltningsrätten i Falun förordnade att socialnämndens beslut tills vidare inte skulle gälla – så kallad inhibition.

Men nu har förvaltningsrätten beslutat att avslå Hotel Bügelhof i Sälen AB:s överklagan – och indragningen av alkoholtillståndet är ett faktum.

I domen motiveras beslutet bland annat med att personal ska ha druckit alkohol i samband med arbete. En anställd ska dessutom ha varit påverkad av narkotika, vilket uppdagades när polisen genomförde en civil tillsyn. Det ska även ha funnits flera andra brister – till exempel överservering och bristande ordning.

Förutom själva hotellet påverkar detta även Harrys restaurang och bar samt nattklubben Ice – som även de ingår i hotellets verksamhet.

Det var tämligen öde på hotellet eftersom säsongen i Sälen ännu inte har startat.

Karl Strömmer, vice vd för Hotel Bügelhof, tycker att beslutet är både tråkigt och felaktigt.

– När en sån här sak händer blir man först väldigt chockad. Man tappar fotfästet – det gör man, säger han, märkbart tagen av situationen.

– 80 personers arbetstillfällen kan gå åt skogen, plus uteblivna intäkter på nästan 30 miljoner. Det är det som uppdagas för en.

Han betonar att han i första hand oroar sig för personalen.

– Jag tänker främst på dem. Vi har lovat folk jobb, som är beroende av jobbet. Och nu kan de bli utan. Det är de som blir lidande.

– Sen tänker jag även på Sälen som destination, att det måste finnas ett restaurang- och nattklubbsutbud. Och den här nattklubben är besökt fem dagar i veckan – vi pratar liksom 56 000 gäster på fyra månader.

Han berättar att man länge har arbetat förebyggande mot just droger.

– Det är någonting som vi verkligen är emot. Vi är en av de första krogarna i Dalarna att gå med i nätverket Krogar mot knark och genomför både planerade och slumpmässiga drogtester av personalen – totalt mellan 30-40 stycken per år. Men i det här fallet så har det kommit igenom nålsögat.

Han ifrågasätter dock uppgifterna om att personal ska ha druckit alkohol i samband med arbetet.

– Det är en så konstig sak. Man har tagit en bild på en utav tjejerna som håller ett glas i handen. Hon tog väldigt illa vid sig, för hon drack inte en droppe och körde dessutom bil därifrån. Det gjordes inte heller något utandningstest. Så jag vet inte riktigt vad jag ska säga om det.

Samma sak gäller uppgiften om överservering.

– Folk kan ju bli överserverade, det händer på alla ställen. Ofta är folk tyvärr inte nyktra när de kommer till oss. Men där tycker jag att vi har hittat en lämplig åtgärd. Vi har nämligen värdinnor som går runt och serverar, tittar folk i ögonen och ser vad som händer – ska gästen ha mer eller inte.

Under en vanlig säsong jobbar här vanligtvis omkring 80 personer.

Karl Strömmer vill inte spekulera i hur det kommer att bli med årets öppning – som var planerad till den 24 november. Men han berättar att man nu kommer begära en prövning i kammarrätten – och i samma veva – ännu en inhibition – så att man kan fortsätta servera fram tills det att de kommit med sin dom.

– Det är det vi hoppas på nu. Och det brukar gå fort – man brukar påskynda sådana här fall där det gäller en ekonomisk situation.

Samtidigt välkomnar Carina Albertsson (S), ordförande i socialnämnden i Malung-Sälens kommun, att förvaltningsrätten gav nämnden rätt i sitt beslut att återkalla alkoholtillståndet.

– Det känns bra att förvaltningsrätten delar vår bedömning att överträdelserna är så allvarliga att serveringstillståndet ska dras in. Den av bolaget utsedde serveringsansvarige har varit narkotikapåverkad vilket bara i sig är mycket allvarligt. Dessutom har det varit överlag dålig ordning och kontroll som motiverar att alkoholtillståndet dras in, säger hon.

En restaurangägare har möjlighet att utse en eller flera serveringsansvariga, och Karl Strömmer bekräftar att Hotel Bügelhof har flera personer med den ansvarsuppgiften.

Vidare är socialnämndens ordförande Carina Albertsson tydlig på punkten att politikerna inte kan väga in eventuella negativa effekter för näringsidkare i sina beslut.

– Nämnden kan inte ta hänsyn till näringspolitiska skäl utan måste se till att alkohollagstiftningen följs.

Läs också: Engelska puben får behålla alkoholtillståndet – tills vidare

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning