Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"30 år sedan kyrkan i Järna totalförstördes"

Annons

Natten till andra söndagen i advent 1978 totalförstördes kyrkan i Järna.
Tre brandkårer stod i princip maktlösa medan elden spred sig snabbt och ödelade helgedomen.
På onsdagskvällen var kyrkoherde Anders Skagerström inbjuden till en cafékväll i församlingshemmet där han visade bilder och berättade om kyrkobranden och återuppbyggnaden av Järna kyrka.

– Hela den här händelsen innehåller så mycket dramatik att det lätt skulle gå att skriva en thriller hämtad ur direkt verkligheten, säger Anders Skagerström.
Från 1977 till 1985 var han bosatt i Järna och arbetade som präst i församlingen. I dag bor han i Roslagen och tjänstgör som kyrkoherde på Rådmansö.
_ När jag planerar att åka hit upp på älgjakten och vid andra tillfällen så säger jag alltid jag att jag ska åka hem, säger Anders Skagerström.
Han sticker inte under stolen med att branden och återuppbyggnaden av kyrkan har satt sig fast i hans minne. Trots att det var kaotiskt och mycket starka motsättningar runt återuppbyggnaden, menar han att man i efterhand kan se att hela bygden slöts samman och att det till slut blev något bra av allt.
Det han också känner en stor tacksamhet till i dag är att han var en flitig fotograf under hela återuppbyggnaden av kyrkan. En hel del av de bilderna visade han i går på församlingshemmet. Där berättade han också många andra episoder han minns från tiden hemma i Järna. Bland annat en sann historia när världsstjärnan Birgit Nilsson uppträdde i Järna kyrka och när två kassaskåp sprängdes i kyrkan så oblat och kyrksilver gick i spillror.
– Jag är väldigt glad i dag att vi tog så många bilder, säger Anders Skagerström.
Uppskattningsvis ett hundra personer kom till onsdagskvällens församlingscafé.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons