Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"50 abbonenter utan fast telefoni i Saltvik"

/
  • Niklas Jolhammar har full koll på vattennivån i Västerdalälven och Vanån. FOTO:LEIF OLSSON
  • Ove och Erik Andersson vid Östra Born i Äppelbo har i helgen tvingats att stänga en vägtrumma och pumpa vatten för fulla muggar över gamla riksvägen så att inte vattnet ska gå in i deras verkstad. FOTO:LEIF OLSSON.

Annons

Vattennivån i Västerdalälven har fortsatt att stiga i helgen.
Mycket talar för att man inte sett kulmen på årets vårflod ännu.
Vid Dalälvens Vattenreglerigsföretag har man ändå konstaterat att alla flöden in i älven stabiliserats.

– Den senaste prognosen därifrån säger att vi har ett högtryck att vänta oss några dagar framåt, vilket ska innebära några minusgrader under nätterna uppe i fjällen, tillägger Niklas Jolhammar, säkerhetssamordnare vid räddningstjänsten i Vansbro.
Han har i helgen haft full kontroll på vattenflödena i älven och även varit ute och kollat av de områden i kommunen som bedöms som kritiska. Vid en av pelarna under gångbron över Vanån har man en mätpunkt som han läser av flera gånger per dygn. Under natten mot söndagen hade vattennivån stigit med åtta centimeter.
– Det kommer troligen att fortsätta att stiga, men håller prognoserna blir det ingen dramatisk ökning, säger Niklas Jolhammar.
Han menar att det sämsta i dagsläget vore att det kom in ett lågtryck med mycket regn.
– Men just nu är det inget som talar för det de närmaste fyra dygnen, konstaterar Niklas Jolhammar.
På lördagskvällen orsakade troligen det höga vattenflödet i Vanån ett teleavbrott hos 50 teleabonnenter i Saltvik i Vansbro. Där har företaget Relacom lokaliserat ett brott på en 300 meter lång sjökabel som går över Vanån.
Tidigast på torsdag räknar Telia med att avbrottet ska vara lagat.
–Mobiltelefoner fungerar ändå och avbrottet drabbar inte vårdcentralen och sjukhemmet vid Bäckaskog, säger Niklas Jolhammar.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se


Mer läsning

Annons