Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"- Äntligen kan vi använda hängbron igen "

Annons

Under fredagens snöfall återinvigdes hängbron över Västerdalälven mellan Snöborg och Kvarnåker. Den omkring 80-åriga bron står nu rustad för framtida äventyr.
- Vi hoppas att bron ska hålla några generationer till, säger Bengt- Olov Olsson.

Ett femtiotal tappra människor trotsade snöovädret och kom på invigningen. Ljudet från vinden som ilsket ven och älvens porlande omringande den 125 meter långa nyrenoverade bron. Snöflingorna prydde den vackert rödfärgsmålade hängbron. I skenet av fotoblixtrar klippte femåriga Björs Ellen Olsson den gul-blårandiga bandet, och därmed var bron invigd till allas stora förtjusning.

Hängbron byggdes någon gång mellan åren 1924 och 1925.
- Det är ett under att de klarade av att bygga bron då med tanke på dåtidens utrustning, säger Birgitta Olsson.
- Dessutom är älven ström här.

Hängbron har varit avstängd sedan november ifjol. Renoveringsarbetet har pågått sedan juni med uppehåll för semester och älgjakt. Klar var bron i tisdags.
- Renoveringen var mer omfattande än vi hade väntat, säger Erik Olsson, ordförande i vägföreningen som ansvarat för bygget.
- Bron är en av Vansbros fem största turistattraktioner, så nog är vi glada att den är renoverad ,säger Erik Olsson.

Bron är godkänd för två tons trafik. Och nog klarar bron biltrafik. Under fredagen provkörde en bil bron. Bilfärden skapade vibrationer.
- Ingen fara, bron är unik och ska skaka, säger Erik Olsson.
Invigningskaffet, godiset och smörgåsarna som hade planerats att avnjutas på bron fick på grund av vintervädret flyttas in en närliggande lada. Birgitta Olsson, med svägerska Kerstin Olsson stod för de värmande fikat.
LISA LINDER LINDBERG
Mer läsning

Annons