Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Betydligt färre än det påståtts arbetspendlar från Vansbro till Norge”

/

Annons

Tänk att rykten nästan kan bli till en sanning.
Runt om i kommunen och även på högsta politiska kommunnivå har ryktet satt sig fast att runt trehundra kommunbor arbetar i Norge.
Nu har man svart på vitt att det handlar om högst mellan åttio till hundra kommunbor som tjänar sitt levebröd i vårt västra grannland.

- Till slut har vi lyckats få fram siffror från Region Dalarna, säger kommunalrådet Torsten Larsson (kd).

- Marginell förändring

De officiella och riktiga siffrorna bygger på hur arbetspendlingen såg ut under år 2006. Men Torsten Larsson menar att det i dagsläget bara kan handla om en marginell förändring. Han har även under de senaste åren fått många bud på att det är runt 300 kommunbor som arbetspendlar till Norge. Det har till och med talats om upp till 400 personer.

Långt från sanningen

När man nu fått papperen på bordet kan han även tycka att det är lite märkligt hur rykten kan gå vidare och till slut hamna långt ifrån själva sanningen. Problemet för kommunledningen har varit att det visat sig vara väldigt svårt att få fram det exakta antalet personer som arbetar i Norge.
Av de 80 personerna som var skrivna i kommunen, och som under 2006 arbetade i Norge, var det 58 personer som hämtade hem sin huvudinkomst i Norge.
- Sedan har vi förstås några som är skrivna där, men med tanke på så få som emigrerat här från kommunen skulle jag tro att det handlar om runt 20 personer, säger Torsten Larsson.


LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons