Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Brandstationen i Järna kan komma att ersättas med första insatsbilar"

Annons

Nu måste kostymen minskas.
Med facit i hand pekar det mesta på att årets budget i Vansbro kommun kommer att spricka rejält med ett minus på runt 8,2 miljoner.
Vid kommunstyrelsens sammanträde var politikerna helt överens om att budgeten ska hållas och att det nu krävs en hel del krafttag för att få rätsida på ekonomin.

– Vi har runt 20 miljoner kronor mindre att röra oss med år 2009 och en helt enig kommunstyrelse är överens om att det inte är aktuellt med någon skattehöjning., säger kommunalrådet Torsten Larsson. (kd).
I stället handlar det om att man nu ska nagelfara de flesta verksamheter för att spara pengar. De förslag som redan nu lagts är att man ska se över politikerarvodena, göra en översyn av de politiska organen, samverkan med andra kommuner, utreda om det är möjligt att slå igen brandstationen och ersätta verksamheten med två så kallade första insatsbilar.
Det handlar även om att man ska se över verksamheten vid så väl gymnasieskolan som övriga skolor i kommunen. Med tanke på befolkningsutvecklingen och elevunderlaget kan det förstås handla om att det kan bli frågan om att lägga ned någon skola.
– Vi ska även se över de särskilda boenden här i kommunen och ett förslag som redan utreds är till exempel att avveckla verksamheten vid Bergheden i Äppelbo, säger Torsten Larsson.
Övriga besparingsförslag som ska undersökas är att bilda ett gemensamt fastighetsbolag med Vansbrohem, gemensam miljö-och byggnadsnämnd med Malung/Sälen, ta ut full kostnadsersättning för VA-taxan med mera.
– Det mesta av de här förslagen ska vara utredda och klara till fullmäktigemötet i november, men några har vi satt prio ett på och de ska vara klara till septembermötet. säger Torsten Larsson.
Han framhåller att en stor orsak till att man har mindre pengar att röra sig med inte bara beror på att befolkningskurvan pekat nedåt ,utan även att statsbidraget blivit många miljoner mindre än man räknat med.
Besparingskraven som tidigare lagts på de olika nämnderna har nu justerats både lite upp-och nedåt. Klart är att till exempel räddningstjänsten slipper en besparing på 800 000 i nästa års budget.
– Det gäller att göra kloka besparingar även om det måste göras något åt ekonomin ganska fort, säger Torsten Larsson.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons