Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bygdetravet i Dala-Järna är något helt annat än Solvalla och Romme

/
  • Första besöket. Bengt-Olof och Mary Jönsson, Dala-Floda, var på bygdetrav i Dala-Järna för första gången.FOTO: ERIC SALOMONSSON
  • Speaker- och måldomartornet liknar inget annat som finns i travsverige...FOTO: ERIC SALOMONSSON
  • Myste vid travbanan. Melinda Sköld-Eriksson, Ann-Christine Söderblom och Roffe Carlsson, alla Nås, hörde till travbesökarna på söndagseftermiddagen.FOTO: ERIC SALOMONSSON
  • -- Vad tror du om den här hästen? Sune Andersson (t v) och hans son Roland Hagström, som för övrigt var med och sponsrade bygdetravet, funderade över tänkbara alternativ på vinnarspelet.FOTO: ERIC SALOMONSSON
  • -- En tia vinnare... Annica Pettersson längst t v), Nås, var en av de som besökte tototältet. Totopersonalen bestod av fr v Anna Skogberg, Göran Höglund (mestadels skymd) och Anders Englund. I bakgrunden ses Roffe Carlsson, Nås.FOTO: ERIC SALOMONSSON

Annons

Skillnaden mellan de stora travovalerna runt om i landet är stor.
- Men det är charmigt här! tycker bland andra Bengt-Olof och Mary Jönsson, Dala-Floda.
De var ett par av de hundratalet besökare, som hade satt sig tillrätta på skogsbacken som vetter mot travbanan på Kvarnåkern, några kilometer utanför Dala-Järna, Vansbro. Där hölls i går, söndag eftermiddag, årets enda travdag.

Ursprungligen var meningen att årets bygdetrav på Kvarnåkern skulle ha körts redan första helgen i september.
- På grund av att det var konkurrens om hästarna gick det inte att få ihop ett startfält då, säger Holger Freij, kassör i Nedre Västerdala Travklubb.
Han tillägger att den senaste satsningen är bygget av ett nytt stall på området, som till millennieskiftet bara bestod av skog.

Första gången

Lite besviken var han allt över den ringa publikuppslutningen, men han lovar samtidigt att travklubben kommer att arbeta på även i fortsättningen.
Något som knappast den publik, som ändå kom knappast har någonting emot. För de tycktes trivas. De besökare Dala-Demokraten träffade på publikplats myste i solskenet även om det blåste lite grann också.
- Det är första gången vi är här! säger Bengt-Olof och Mary Jönsson.
De hade åkt från en grannby på andra sidan kommungränsen, Dala-Floda inom Gagnefs kommun.

Stort hästintresse

Publiken bestod i övrigt till stora delar av besökare från trakten; Dala-Järna, Vansbro och Nås.
Från den sistnämnda orten hade exempelvis Melinda Sköld-Eriksson, Ann-Christine Söderblom och Roffe Carlsson kommit.
- Hästintresset är stort i den här bygden, förklarar den sistnämnde.
Och bygdetravets tillkomst för några år sedan uppskattar de. Därför är det inte första gången de besöker den förhållandevis nya banan för att se trav på hemmaplan. Sådana nöjen måste de annars åka till Romme, Borlänge, eller Rättvik för att se om de ska hålla sig i Dalarna.

Toto-tält

Skillnaden jämfört med exempelvis dessa banor är påtaglig. Allt är så mycket enklare ordnat när Nedre Västerdala Travklubb ordnar sin enda årliga tävling.
Någon totohall, med spelkvitton från datoranslutna maskiner, finns inte på Kvarnåkern. Där utgörs ”totohallen” av ett orange tält, vilket bemannades av Anna Skogberg, Göran Höglund och Anders Englund. Inför loppen ringlade kön stundtals förhållandevis lång, uppemot tio personer, som ville pröva lyckan och spela på någon häst i spelformen vinnare.
Oddset räknade Anna Skogberg ut med hjälp av miniräknare. Fram till och med näst sista loppet, det sjätte, var oddsen måttliga, men sedan skrällde det till lite grann och gav 11,75 gånger pengarna. De lyckliga vinnarna kunde sedan hämta ut en slant i tältet.
Arrangemanget genomfördes med hjälp av en del funktionärer från Rättvik, däribland dess travbanechef Anders Klasson, som agerade speaker.

ERIC SALOMONSSON
023-476 48 / 070-851 19 00
eric.salomonsson@daladem.se

Mer läsning

Annons