Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Dalarnas äldsta bygdespel kittlar fortfarande”

Annons

Huskutt, småkryttör och krätja. Trollbröllopet i Äppelbo bjuder på dramatik och mystik, skapad av livs levande naturväsen. Onsdagskvällens genrep på Lämåsens naturscen var även ett bra bevis på att det traditionsrika bygdespelet fått ytterligare ett lyft. En stor del i lyftet kan tillskrivas ensemblen och teateramatörerna från Äppelbo.

Bygdespelet om hur Äppelbo fick sin brudkrona av guld bygger på Herbert Grönfalls berättelse. Redan när man kliver in på den natursköna spelplatsen, kan man förstå att det inte finns någon lämpligare plats att spela upp spelet om sägnen om hur Äppelbo fick sin brudkrona från trollen.


Handlingen utspelar sig i Brudskogens fäbodar, dit Karin (Sofia Rågenklint) kommer en tidig vårdag. Hon räds inte trollen, men när några vänner kommer på besök hör de underliga ljud och två av de unga männen får också se svans- försedda varelser runt stugknuten. Första akten kan kännas lite seg, men i takt med att handlingen skrider framåt är det bara en njutning att sitta och ta del av spelet.

Naturligt intryck

Lars Gyllenvåg (Lars Erson) Christina Johansson (Kerstin), Mattias Magnusson (Nisse), Göran Tilja (Olov), Sofia Rågenklint (Karin) och alla andra aktörer gör ett bra och naturligt intryck på scenen. Det känns att de trivs i sina roller. Alla djur och naturväsen bidrar även till att man varmt kan rekommendera ett besök under helgens tre föreställningar.

LEIF OLSSON

Mer läsning

Annons