Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den nya lagen om arbetskraftsinvandring gäller inte för familj i Järna

/
  • – Det känns väldigt tungt att den nya lagen inte gäller för oss, säger Ayman Saleh. FOTO:LEIF OLSSON

Annons

Det sista hoppet var inget hopp för Ayman Saleh och hans familj.
Den 15 december trädde den nya lagen om arbetskraftsinvandring till Sverige i kraft.
För den avvisningshotade barnfamiljen i Järna har den nya lagen ingen som helst betydelse.

- Nu tvingas vi med stor säkerhet att åka tillbaka till Jordanien och söka på nytt, säger en bedrövad Ayman Saleh.
För snart sex år flydde han och hustrun Nasseem till Sverige från Jordanien efter att ha utsatts för dödshot på grund av deras kärlek. Familjen bor sedan fyra år i en lägenhet på Storbyn i Järna och Ayman har fast arbete på Erikshjälpen. Deras tre barn är födda i Sverige.
- Hade vi kommit för några månader sedan hade den nya lagen gällt även oss, säger Ayman Saleh.

Ett dråpslag

Han tycker det är mycket märkligt med tanke på att han har fast arbete sedan många år och inte ligger samhället till last på något sätt. I våras fick familjen besked från Migrationsverket om att man skulle förbereda sig för att återvända till hemlandet. Men samtidigt föddes deras yngsta barn och det gav ytterligare en tidsfrist då man kunde ansöka om asyl på nytt. Men förhoppningarna om att den nya lagen skulle öppna dörrarna för familjen blev istället ett dråpslag.
- Jag tog upp den här frågan när jag träffade migrationsminister Tobias Billström och undrade om man inte kunde göra några undantag för de människor som faller mellan stolarna i den nya lagen, men det blev ett blankt nej, säger Maud Granberg, integrationssamordnare i Vansbro kommun. Hela hanteringen av barnfamiljen har upprört många människor i kommunen. Kommunalrådet i Vansbro, Torsten Larsson, har i klartext uttryckt sin upprördhet över beslutet att Ayman Saleh och hans familj ska utvisas. Han tycker också att avvisningen är absurd med hänsyn till att Vansbro kommun nyligen tecknat ett avtal om flyktingmottagande, samtidigt som en familj som på ett bra sätt integrerats i samhället ska avvisas. Han menar att det enda rimliga vore att frysa avvisningen av invandrare med stadigvarande arbete i Sverige.

Dödshot

- Vi är inte papperslösa flyktingar och har hela tiden spelat med öppna kort, säger Ayman Saleh.
Han berättar att skälet till att han och hustrun flydde till Sverige är att de har ett dödshot vilande över sig i Jordanien.
- Det grundar sig på att min frus familj inte accepterar mig på grund av att de ville gifta bort henne med en släkting, säger Ayman Saleh.

Mer läsning

Annons