Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Det var bara sekunder ifrån att jag och Klara hade kunnat dödats av stocken"

Annons

Det kunde ha slutat med en stor tragedi.
På måndagseftermiddagen hände det som inte får eller skulle hända igen.
När timmertåget dundrade förbi gamla stationshuset i Nås flög en timmerstock av och gick som en projektil mot Mikael Björkman och hans familjs hus.

- Det är bara rena turen att stocken inte gick rakt in i vardagsrummet, säger Mikael Björkman.
Blotta tanken på att han och dottern var ute i trädgården strax innan tåget kom, får honom att reagera starkt. Att det inte slutade med en katastrof menar han också var rena slumpen.
-Vi gick på andra sidan huset för att se på hästarna i hagen när vi hörde att tåget var på väg, berättar Mikael Björkman.

Rejält omskakad

Den stora timmerstocken hade slagit ned cirka 20 meter från deras hus och med våldsam kraft slungats förbi huset och hamnat cirka 10 meter längre bort.
- De kör i full fart förbi här i minst 90 kilometer i timmen och man kan ju bara förstå med vilken fart stocken kom flygande här förbi, tillägger Mikael Björkman.
Han är rejält omskakad och kritisk till timmertågens framfart genom byn varje dag. Både han och många andra bybor anser att tågen håller alldeles för hög fart när de passerar. Att man inte har lasten säkrad och fastkedjad tycker han också är en skandal.
– Det är bedrövligt och hur ska vi kunna våga vara ute här i trädgården efter att det nu hänt två gånger, säger Mikael Björkman.
I går var han i kontakt med ansvariga för Green cargo som kör timmertågen på Västerdalsbanan. Det svar han fick av distriktschefen i Borlänge var att man inte behövde spänna fast timret på de nya vagnarna man kör med nu. Att man hade tappat lasten ännu en gång kunde han förstås inte ge någon förklaring till.
– Nu kommer deras säkerhetschef upp hit och vi får se vad som händer, säger Mikael Björkman.

Polisanmälan

Redan på måndagskvällen lämnade han in en polisanmälan mot operatören Green Cargo. Då var även polisen på plats.
– Det var bara sekunder ifrån att jag och vår ett-åriga dotter hade kunnat dödats av stocken här i vår trädgård, säger Mikael Björkman.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons