Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabeth, c, och Carina, s, om vårdcentralerna

/

Annons

”Vi borde ha fått mer för pengarna.” Det säger Elisabeth Lindén-Brandt,c, och Carina Albertsson, s. Men de extrapengar landstinget satsade på vårdcentralerna i Malung och Vansbro räckte bara till en jour med läkare i beredskap, förklarar Ingalill Persson, s-landstingsråd.

Elisabeth Lindén-Brandt, c, som bor i Vansbro, hade kopierat beslutet till landstingsfullmäktige; vårdcentralerna i Malung och Vansbro skulle ha öppet varje vardag till klockan 19.00 och turas om att ha mottagning fem timmar lördagar, söndagar och helgdagar.

Blev en jour

Det skulle införas från och med september i fjol. Men det blev en jour i stället där läkare har beredskap och patienterna får ringa till sjukvårdsupplysningen först.
- Mycket märkligt, det var ju dessutom ett vallöfte, tyckte Elisabeth Lindén-Brandt om att beslutet inte följdes.
Hon fick medhåll både av Carina Albertsson,s, som bor i Malung, och Bengt-Arne Bergkvist, s, som bor i Vansbro.

Kund försöka

- Jag tycker att man åtminstone kunde försöka hålla öppet till klockan 19.00-20.00 en dag i veckan. Det kan inte kosta mer om personalen börjar lite senare den dagen, sade Carina Albertsson.

Stor skillnad

Det är stor skillnad på att kontakta vårdcentralen direkt och att gå via sjukvårdsupplysningen, betonade hon.
- Det är inte ovanligt att det är lång kö till sjukvårdsupplysningen, särskilt om man ringer 15-30 minuter innan vårdcentralen stänger. Och vi som bor i glesbygden och pendlar är sällan hemma klockan 17.00.

Inte lika villkor

Det blir inte vård på lika villkor i hela länet, underströk Elisabeth Lindén-Brandt.
- I Falun söker många akuten på lasarettet i stället när vårdcentralen är stängd. Men det gör inte gärna vi som bor i Malung och Vansbro som har 8-12 mil enkel resa till Mora lasarett.

eKRISTINA VAHLBERG
023-475 61
kristina.vahlberg@daladem.se

Mer läsning

Annons