Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”En genomgripande projekt som ska leda till en högre standard med utvecklat trafikutbud”

Annons

Västerdalsbanans Intresseförening vars medlemmar är Borlänge, Gagnef, Vansbro och Malung-Sälen kommuner har just avslutat en förstudie om framtiden för Västerdalsbanan.
Förstudien har nu utmynnat i en projektansökan till EU och till Region Dalarna.
På onsdagen hölls en träff i Vansbro där det två-åriga projektet presenterades för Tåg i Bergslagens vd, Lennart Burström och Banverkets generaldirektör Kenth Nilsson.

I ansökan som projektledaren, Per-Anders West-hed, arbetat fram har man ansökt om en miljon kronor från EU och 500 000 kronor från Region Dalarna. De fyra kommunerna bidrar var och en med 125000 kronor, vilket innebär att projektet, om ansökningarna går igenom, kommer att ha en budget på två miljoner kronor.

Huvudsyfte

- Vårt huvudsyfte med projektet är att påskynda utvecklingen av Västerdalsbanan till hög standard med utvecklat trafikutbud som gör banan till en integrerad del av kommunikationerna på lokal, regional och nationell nivå, säger kommunalrådet i Malung-Sälen Tom Martinsson som även är ordförande i Intresseföreningen. De utredningar som ska genomföras handlar om visa på hur stort behov det finns av en upprustning för att höja banans kvalitet och standard, förutsättningar för elektrifiering, utvecklingsmöjligheter för person-och godstrafik och samhällsekonomi och regionala effekter.
- Det har ju funnits många synpunkter och mycket annat kring Västerdalsbanan, men det har aldrig gjorts någon ordentlig och genomgripande utredning, säger kommunalrådet i Gagnef Anders Ahlgren.

Målsättningar

Målsättningen med projektet är bland annat att resultaten av utredningarna ska leda fram till ett snabbare beslut om Västerdalsbanans framtid och att en kontinuerlig fungerande tågtrafik med ökad resandefrekvens säkerställs. Andra målsättningar är att utveckla möjligheterna till vardagspendling och att Västerdalsbanan med en hög basstandard ska attrahera både olika kategorier resande och näringslivet för godstransporter.
EU-ansökan som nu lämnats in kommer att behandlas i mitten av juni.


LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons