Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fårets dag för alla åldrar firas i Dala-Järna i helgen - helt gratis

/
  • Från vänster Gunnel Gustavsson, Maria Pettersson med babyn Vilhelm, blott två veckor, Felicia Fredrikssson, barnbarn till Gunnel och Brita Nilsson som är sambo med Jonas Gustavsson.FOTO: BOEL FERM
  • Vem iakttar egentligen vem? Fåren är lika nyfikna som kaffegästerna.FOTO: BOEL FERM

Annons

Det mesta om får finns att se i helgen när Fårets dag firas. Kardning och spinning, vallning med hund och mannekänguppvisning torde locka alla åldrar. I 20 år har Fårets dag med undantag för något uppehåll, hållit till i Äppelbo. I år blir det på Gladgården i Dala-Järna i stället.

- Där finns mer utrymme och blir det dåligt väder finns det plats inomhus, säger Ingrid Larsson, ordförande för Äppelbo lamm som tidigare haft arrangemanget på sin gård. Dalarnas hemslöjdsförening stöttar arrangemanget vilket Ingrid tycker borgar för riktigt bra produkter. Arrangörer är Äppelbo lamm, Gladgården och Dalarnas fåravelsförening.

DD besökte nyligen Gladgården. Det är gårdens söner Jonas och Petter Gustavsson som driver den. Fåren är av raserna Texel och Dorset, så kallade köttfår och det framgår av namnet, de avlas för att gå till slakt.
- Jag tyckte det var jättehemskt i början, säger Brita Nilsson som är sambo med Jonas. Men hon har vant sig.


- Det är ju det gården lever av, några lamm som vi fött upp på flaska behåller vi.
Idén med fårcafé var först bara en roligt idé
- Vi slängde in en ansökan om att öppna café men trodde aldrig vi skulle få tillstånd med kaffeservering där det finns djur, berättar Gunnel Gustavsson som tillsammans med Brita sköter caféet.

Under vintern har Gunnel provat fram olika recept som gårdens folk fått provsmaka. Man tillagar sitt eget kaffe- och matbröd och köper in övriga ingredienser. Resultatet är läckra och matnyttiga smörgåsar som Gladgården är ensamma om.
- Det har gått över förväntan, folk kommer hela tiden, säger Gunnel och Brita.
De har satsat på kvalitet på allt från proffsiga skyltar vid vansbrovägen till omsorgsfullt gjorda smörgåsar och bakverk till olika sittplatser att välja mellan, också för de minsta barnen med ministolar.

En kattunge kryssar mellan borden, ett får tittar nyfiket fram bakom sitt staket och dvärgschnauzern Py skuttar i halmen. På gården spatserar höns självsäkert och dödsföraktande omkring när bilar då och då kör in och väjer för dem.
- Vi har sex katter, tre vallhundar, tre kor, fyra grisar till julskinka och så en påfågel som har rymt. Han någon sett den så hör gärna av er, säger Brita.
Fårets dag kommer att visa olika sorters får och möjlighet att se vägen från hur ullen klipps och blir till en värmande tröja. Täpp-Lars från Malung visar dräktkläder för olika årstider och olika åldrar av fårskinn och vadmal. Naturligtvis serveras grillat lamm.
- Det blir en riktig familjedag och inträdet är gratis, hälsar Ingrid som önskar fint väder på söndag.

BOEL FERM
070-315 84 76
boel.ferm@daladem.se

Mer läsning

Annons