Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Finnmarksträffar ger många minnen"

/

Annons

Smepojkarna från Brindåsen och Lux Maria från Rågsåsen.
Finnmarksträffarna i Sågen har lockat ett större intresse än man vågat hoppas på.
När DD kom på besök var det runt 40 personer på plats i bystugan.

– Ambitionen med de här träffarna är att samla in minnen och berättelser om människor från byarna och de gamla boplatserna i Nås, Järna och Äppelbo fínnmark, berättar Alexandra Berg.
Hon är en av initiativtagarna till de totalt tolv planerade träffarna som bedrivs i en studiecirkel inom Studieförbundet Vuxenskolan. Att det finns många minnen och berättelser väl bevarade, kan man snart förstå när man är i bystugan den här kvällen. Från början var det tänkt att man skulle alternera med att träffas i Örskogen och i Sågen. Men på grund av det stora intresset har det blivit bystugan i Sågen.
– Det är ju otroligt och vi är runt 30 personer på varje träff och totalt är det nog runt 50 personer som varit med, säger Alexandra Berg.
En hel del historik kring de gamla finnbosättningarna finns förstås på papper, men det finns också mycket som inte är dokumenterat. På kurskvällarna har deltagarna med sig gamla fotografier och man tittar även på filmer.
– Vi kommer även att åka ut till några byar senare i vår, säger Alexandra Berg.
Den 27 april kommer Jan-Erik Björk på besök till NTO-lokalen i Sågen där han ska föreläsa om sina forskningar kring Nås, Järna och Äppelbo finnmark.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons