Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Henrik Brandt minns den dramatiska händelsen

/
  • Henrik Brandt minns mycket väl när det tyska planet landade på åkrarna utanför småskolan i Opsaheden.FOTO:LEIF OLSSON
  • Nödlandningen fick bara små notiser i pressen.

Annons

Gud hjälpe oss, nu har kriget kommit till Äppelbo.
Mitt under andra världskriget nödlandade ett tyskt kurirplan på en åker utanför prästgården i Äppelbo.
Minnen från den dramatiska händelsen som skakade om i bygden lever fortfarande kvar.

- Jag minns mycket väl när jag och några skolkamrater från småskolan rusade dit och såg när besättningen och passagerarna kom ut ur planet med armarna uppåtsträckta, berättar Henrik Brandt.
Han var nio år och det var även hans mamma som satte namn på den TV-film som producenten Lars Krantz med god hjälp av Olle Lindström från Yttermalung gjorde i mitten av 1970-talet om nödlandningen i Äppelbo.

Nödlandade

Brita Brandt arbetade som småskolelärarinna och stod och tittade på när Junkerplanet först snurrade runt i luften och sedan nödlandade på åkern den 9 oktober 1941. När hon stod i fönstret utbrast hon ”Gud Hjälpe oss, nu har kriget kommit till Äppelbo”. Sammanlagt var det fjorton tyskar i planet.
- När vi kom dit var hemvärnsmännen Opsa Halvar Halvarsson och Opsa Lars Nilsson redan där och var uniformsklädda och hade sin bössor med sig, berättar Henrik Brandt.

Kulspruta på taket

Planet var på väg från Oslo till Finland och hade troligen fått något bensinfel. Tyskarna berättade bland annat att de var helt övertygade om att höhässjorna ute på åkrarna i Opsaheden var luftvärns-kanoner. Hela den dramatiska nödlandningen följdes även av många bybor som var övertygade om att kriget kommit till Äppelbo. Flera bybor kan vittna om att tyskarna hade bråttom att ta bort kulsprutan som fanns monterad på planet. Men från statsmakterna var tyskarnas aktiviteter över svenskt luftrum omgärdat med mycket hysch hysch. Normalt borde till exempel tyskarna internerats i Sverige, men så blev det inte. När planet lagats lyfte det från Äppelbo och gav bara några små notiser i tidningarna.
Hur mycket som undanhölls från svenska folket framkommer en hel del i TV- filmen som Hembygdsföreningen nu lyckats få en kopia från Sveriges Television. Fredagen den 21 respektive 28 november ska filmen visas på Teatern i Medborgarhuset. Där medverkar även många statister från bygden.
- Det har inte varit helt lätt att få loss filmen, men till slut gav man med sig på villkoret att den bara får visas för medlemmar i hembygdsföreningen, säger Henrik Brandt.
Det är även anledningen till att det finns möjlighet att lösa medlemsavgift på plats.
LEIF OLSSON

Mer läsning

Annons