Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag är besviken och känner mig kränkt"

/
  • Erik Wanfors har kämpat i många är för att boken om Vansbro historia ska komma i tryck.FOTO:LEIF OLSSON

Annons

En lång historia utan slut.
För snart 20 år sedan fick Erik Wanfors i uppdrag att skriva Vansbro historia på uppdrag av en kommitté som utsetts av dåvarande kulturnämnden i Vansbro.
Trots att han lämnade in ett färdigt manus 2002 har inte boken kommit i tryck.

– Redan när jag lämnade in manuset klargjorde kulturchefen att den inte kunde göras med samma teknik som de andra sockenböckerna, utan måste ske med en billigare teknik, säger Erik Wanfors.
Under årens lopp har det varit många turer hit och dit. Men någon bok har det inte blivit av det färdiga manuset.
_ Även om jag hade svårt att acceptera att den inte skulle göras med samma teknik som de två andra delarna, så var ju risken stor att den inte skulle komma att tryckas på grund av kostnaden. tillägger Erik Wanfors.
Det var även skälet till att han kontaktade Ferms Tryckeri för att undersöka vad det skulle kosta att trycka den i offset.
– Där uppskattar man att det skulle kosta omkring 120 000 kronor att trycka 1 000 exemplar i halvfranskt band med svart-vita bilder.
Med tanke på att de två andra delarna kostat 1,6 miljoner kronor så menar han att det är en rimlig kostnad som kommunen borde ha råd med.
I tre år har han skrivit till kommunstyrelsen och begärt att medel ska avsättas för en tryckning.Men något gensvar har han inte upplevt att han fått. Inför budgetberedningen 2009 skrev han även och begärde att få diskutera ärendet med kommunstyrelsen.
– Inte någon gång har jag fått något svar eller besked av kommunstyrelsen, vilket är lagbrott har jag konstaterat efter att ha konsulterat länsstyrelsens jurist, säger Erik Wanfors.
Vid kommunstyrelsens sammanträde i november gick även politikerna på kulturchefens linje och avslog begäran om att avsätta pengar till tryck av Vansbro historia.
Manuset till boken är på 133 A 4-sidor och 118 bilder. Vad som nu ska hända med det väl genomarbetade materialet är förstås skrivet i stjärnorna.
– Jag är oerhört besviken och känner mig kränkt av kommunstyrelsens handlande, säger Erik Wanfors.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se
Mer läsning

Annons