Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag kommer att sakna den sociala biten”

/

Annons

Bara doften inne i Connys Herrfrisering kan få vem som helst att bli nostalgisk.
Från och med årsskiftet har Conny Fransson bestämt sig för att pensionera sig på heltid efter 55 år i yrket.
Vad som ska hända med den klassiska herrfrisörsalongen på Järnvägsgatan i Vansbro är inte bestämt.

- Jag hoppas att någon ska vara intresserad av att ta över, annars får jag väl sälja ut inredningen, säger Conny Fransson.
Redan för sju och ett halvt år sedan blev han folkpensionär. Men han har ändå fortsatt att jobba tre eller fyra dagar i veckan. Under årens lopp har han förstås fått många stamkunder. Det kan man förstå när man kliver in i frisersalongen på Järnvägsgatan. Hela inredningen är från tidigt 1950-tal och helt intakt. Att Conny Fransson är en trevlig och erkänt duktig frisör med god musiksmak är säkert det som bidragit till att kunderna trivts och varit nöjda.

Protester

- Det är ju helt fantastiskt att inredningen fortfarande är helt intakt och funktionsduglig efter 60 år, säger Conny Fransson.
Han berättar att han var på gång att byta ut inredningen i slutet av 1980-talet, men ändrade sig efter att många kunder protesterat hejvilt.
Hans yrkesval har också en naturlig förklaring. Redan 1933 startade hans föräldrar upp en frisersalong i Vansbro. Tjugo år senare började han där som tvålpojke och avancerade snabbt till frisör.

Alla syskon

När man flyttade verksamheten till Järnvägsgatan arbetade båda hans systrar, han själv och hans föräldrar i herr- och damfriseringen som låg vägg i vägg under en period.
1972 upphörde damfriseringen. Men den klassiska herr-frisörssalongen har levt vidare, i alla fall fram till årsskiftet.
- Firman är 75 år och nu är det väl bara att hoppas att någon vill ta över, säger Conny Fransson.
När han ser tillbaka i tiden kan han slå fast att hårmodet skiftat. Allt från halvsnagg till polisongerna längd är ändå ett bevis på moden som gått och kommit tillbaka med några års mellanrum.

Första blir sista

Några problem att fylla fritiden som heltidspensionär tror han inte att det ska bli. Men han erkänner ändå att det inte känns alldeles lätt att ta klivet ut från yrkeslivet efter 55 år.
Redan nu har han bokat in sin sista kund i mellandagarna. Det är förre brandchefen Åke Johansson som blir den sista kunden han ska klippa.
- Han var även min första kund och den jag tränade på när vi var unga, säger Conny Fransson.
LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons