Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen måste skära ned i verksamheterna med minst 20 miljoner kronor

/

Annons

Ord och inga visor.
Kommunrevisorerna i Vansbro kräver att politikerna visar på handlingskraft för att få rätsida på kommunens ekonomi.
Fortsätter kommunens kassakista att sina i samma takt kan konsekvensen bli att kommunstyrelsen inte beviljas ansvarsfrihet nästa år.

- Kommunen kan inte längre fortsätta att leva över sina tillgångar, konstaterar kommunrevisorernas ordförande Jan Andersson.

Svart på vitt

I samband med fullmäktigemötet på måndagskvällen kunde han visa svart på vitt att kommunen haft ett underskott varje år de senaste femton åren, förutom ett år.
I klartext har Vansbro kommun levt över sina tillgångar de senste 20 åren och tömt hela kommunens kassakista på runt 100 miljoner kronor.
- Om man inte lyckas göra de besparingar som krävs för 2008, så kan det leda till att vi får svårt för oss att bevilja kommunstyrelsen ansvarsfrihet för 2009, säger Jan Andersson.
Den senaste prognosen visar på ett underskott i budgeten för 2008 på nästan tio miljoner kronor. Besparingskravet för nästa år i verksamheterna ligger på mellan 15 till 20 miljoner kronor.
- Vi har ett mycket tufft jobb framför oss att få till en balans i ekonomin, konstaterar kommunalrådet Torsten Larsson (kd).

Sanningens minut

Han menar att politikerna nu hamnat i något av sanningens minut när man ska fatta beslut om alla besparingar som krävs 2009. Nu är det inte längre osthyveln som gäller enligt kommunalrådet.
- Det är ju personalen som är den stora kostnaden och läget är allvarligt, säger Torsten Larsson.


LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons