Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckat provfiske i Noret

Annons

Kräftstammen har växt till sig i Noret (Flatån) i Järna.
När Arne Östlund och Bengt-Arne Olsson vittjade kräftburarna på onsdagsmorgonen kunde man konstatera att stammen av de utplanterade flodkräftorna växt till sig.
Provfisket gav till och med ett bättre resultat än troligen någon vågat hoppats på.

- Det ser faktiskt himla bra ut och de är ju riktigt stora, säger Arne Östlund.
Tillsammans med Per Kvarnström och Kristina Vuopio var de tidigt ute på morgonen för att vittja burarna de lagt ut på tisdagskvällen. När DD hittar kräftfiskarna vid ån som slingrar sig vackert genom skogen fram till byn har de redan tagit upp några burar. Bara efter några burar kunde man se tydliga tecken på att kräftynglen som planterades ut för sju år sedan av Järna Fiske- vårdsområdesförening förökat sig och växt till sig bra.
- Det är ju helt otroligt fina och stora, konstaterar Bengt-Arne Olsson när han drar upp en bur som är mer än välfylld med flodkräftor.

Fastställer kön

När han plockat ut de välmående krypen mäter man, kontrollerar om de bär på några sjukdomar och fastställer kön. Allt noterar Arne Östlund noggrannt på ett papper. Därefter återvänder de ned i ån.
Exakt hur många år sedan det var sedan kräftpesten slog till i den tidigare erkänt kräftrika ån minns han inte riktigt. Men han gissar att det var runt 15 år sedan. För tre år sedan genomförde man provfiske för första gången i både Noret och andra vattendrag inom fiskevårdsområdet där man planterat ut kräftyngel. Redan då kunde man se att man var på väg att lyckas.
- Det enda man kan vara rädd för nu är väl att någon får för sig att plantera ut signalkräftor, säger Arne Östlund.
När provfiskarna tagit sig ned till bebyggelsen dyker även några morgonpigga bybor upp. Beskedet att kräftorna är på gång igen får även minnet av gamla tiders kräftfiske i ån att vakna upp.
- Jag minns när vi drog upp en del burar och de var helt fulla och utanpå satt det också kräftor, berättade en bybo som var ute på morgonpromenad med sin hund.

Släpper fisket nästa år

På de 50 burarna som lagts från sjön Jensen ned till bystugan i Noret fick man totalt 325 kräftor.
- I kväll ska provfiska från bystugan och ned mot älven, säger Arne Östlund.
Redan förra året diskuterade fiskevårdsföreningen att man skulle släppa på förbudet och tillåta kräftfiske i vissa vatten med vissa restrektioner.
- Förmodligen kommer vi att släppa på fisket redan nästa år i Noret, Skamsbäcken och eventuellt Snöån, säger Bengt-Arne Bergkvist, ordförande i Järna Fiskevårdsområdesförening.
Hur man ska organisera fisket har man ännu inte bestämt.
- När vi diskuterade det förra året var det på tal att vi skulle lotta ut fiskerätter, så vi får väl se hur det blir, säger Bengt-Arne Bergkvist.

LEIF OLSSON

Mer läsning

Annons