Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Många bybor emigrerade”

Annons

Det är mycket man inte vet om sin egen bygds historia....
Nu har Opsa Rut Nilsson och Barbro Persson från Hembygdsföreningen slagit upp portarna till en ny spännande utställning på Älvgården.
Med gamla fotografier och samlad fakta har de två eldsjälarna dokumenterat gårdar och människor i byarna Risheden och Forsbäckheden.

- Vi har ju haft utställningar tidigare om andra byar och det hela började med kulturvandringar i byarna på båda sidorna om älven här i Äppelbo, förklarar Barbro Persson.
Redan i helgen var det vernissage på utställningen hos Äppelbo Gemenskap. Att det hänt både det ena och andra i de två byarna sedan slutet av 1800-talet fram till i dag, kan man snart förstå när man vandrar runt bland alla vackra fotografier. De flesta har tagits av bybor genom de två seklen.
- Det är väl jag som lagt in och kört ut dem på datorn och Rut står förstås för all fakta, säger Barbro Persson.
Att Opsa Rut Nilsson kan sin hembygds historia behöver man inte ens tvivla på.
Det är bara spännande och lärorikt att lyssna på hennes berättelser om människor som levt i Äppelbo.
I en av pärmarna, där allt från gamla tidningsurklipp och fakta från kyrkoböcker och annat satts in prydligt, kan man till exempel läsa vilka bybor som från 1868 till 1924 emigrerade till Amerika. Bara från Risheden och Forsbäckheden var det drygt 70 bybor som lämnade sin hembygd.
- Det är rent otroligt och det är svårt att förstå i dag, säger Opsa Rut Nilsson.
På vardagar finns chansen att besöka utställningen mellan klockan 13.00-18.00.
- Vi kommer inte att vara där personligen då, men på lördagar mellan 11.00-16.00 och söndagar 16.00-19.00 ska vi försöka att vara där, säger Barbro Persson och Opsa Rut Nilsson.

Mer läsning

Annons