Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många har minnen från Västra skolan i Vansbro

Annons

- Det är ju ett helgerån att riva en sådan fin skola, tycker Erik Wanfors som var elev i Västra skolan på 30-talet. Efter flera turer under många år, är nu skolan i Vansbro jämnad med marken. DD har pratat med några som minns skolan från förr. Under två år gick Erik Wanfors som är 87 år, i klass 3 och 4. Han har fortfarande kvar ett ärr från sin tid där.

- Jag skulle in genom en dörr men det kom någon från andra sidan och slängdeupp den, på den tiden sydde man inte sådant.
Han minns också lukten av svett i gymnastiksalen.
- Jag har aldrig tyckt om gymnastik.
Erik Wanfors har skrivit om Vansbros historia och kan berätta att den allra första skolan var en friluftsskola, en kolarskola. Men den första riktiga skolan fanns i en privatbostad som sedan fick ha en lokal till ett affärshus. Erik Wanfors tror att det var runt 1893.

Östra skolan först

Den första byggnaden som uppfördes som skola var Östra skolan cirka 1895, den finns kvar än i dag.
- På den tiden var det kyrkan som hade hand om undervisningen och skolan drevs av Järna kyrkoråd.
Cirka 1903 startade en ingenjörsfru skola i Dalasågen som var en av länets stora arbetsgivare med runt 300 anställda.
- De hade så mycket ungar att de fick lov att bygga egen skola i en barack, berättar Erik Wanfors.
1905 byggdes så Västra skolan, ritad av ingenjör Paco Hårleman som också var ansvarig för att järnvägen kom till Vansbro.

Gunde Svan

Gunde Svan gick i Västra skolan i mellanstadiet.
- Jag tycker lärarna var bra allihop, jag minn Sara Olsén och Ingrid Myrberg. Min dotter har också gått där. Gunde Svan säger att han sällan tänker bakåt i tiden men han minns att det var högt till taket. Och att bollsport var ett måste på gymnastiken.
- Det är synd att skolan inte går att återanvända på ett smartare sätt än att riva, känns lite onödigt. Men det kanske är för att man har känslor inblandade.
Ture Berg är 92 år och gick i Västra skolan från 1923.
- På den tiden var det ju lite annorlunda, vet du.
Han kommer ihåg examinationerna som gjordes muntligt.

Kvarsittare

- Jag minns en pojkes mamma som började gråta när läraren sa att henne son fick vara ”kvarsittare och förkovra sig till det bästa” , det betydde att gå om ett år. Hon skämdes så. Att sitta kvar efter skolan var en vanlig form av bestraffning. Tillsammans med två andra klasskamrater fick Ture en gång sitta kvar när en av dem hade slagit sönder en flaggstångsknopp med en snöboll, alla tog bestraffningen kollektivt.
- När jag gick i skolan började man jobba direkt, jag delade ut tidningar.
Varje dag mötte Ture Berg tåget klockan 14.20 för att hämta tidningar som skulle delas ut, radio och tv fanns inte.
- Jag smet ut genom ett fönster. Efteråt var fröken först arg på mig men när hon hörde att jag smitit för att göra mitt jobb så lät hon nåd gå före rätt.

Skolfoton

Ture har flera bilder från sin skoltid i ett album.
- På den tiden var det äldre herrar som reste runt och tog skolfoton, minns han.
När han gick i skolan var det en rödbrun byggnad med sex klassrum. På nedre botten höll småskolan till. Så småningom byggdes det till en gymnastiksal. Ture minns att han och klasskamraterna var ”ute och trampade lite ändå”.
- Det är ju lite tragiskt när skolan rivs.

BOEL FERM
070-315 84 76
boel.ferm@daladem.se

Mer läsning

Annons