Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Nåsfolket har ställt upp på ett fantastiskt sätt”

Annons

För drygt tre månader sedan var katastrofen ett faktum vid pelletsfabriken i Tyna i Nås. Vid en våldsam brand totalförstördes fabriken och orsakade skador för mångmiljonbelopp. Mot alla odds räknar man nu med att produktionen ska vara i gång i mitten eller slutet av den här månaden.

- Det har varit mycket planering och sanering, men nu räknar vi med att kunna starta produktionen inom några veckor, säger Lennart Fredriksson, vd vid Pelab Pellets AB. Redan dagen efter stor-branden var han och sönerna, Emil och Per-Erik Fredriksson, på det klara att man skulle bygga upp verksamheten igen.
Trots att fabriksbyggnanden i stort var nedbrunnen till grunden, hade två av maskinerna klarat sig hyfsat. I stort täcker även försäkringen de värden som förstördes vid branden. Totalt räknar man med att det handlar om värden för mellan tre till fyra miljoner.

Stort stöd

- Det var ju chockartat, men det har trots allt rullat på bra med återuppbyggnaden, säger Lennart Fredriksson. Efter den kaotiska branden har man känt ett stort stöd från byborna. Många har till exempel kommit och bjudit på kaffebröd och hört sig för hur det går med återuppbyggnaden.
- Helt otroligt och vi har verkligen känt att människor här har ställt upp bakom oss, säger Lennart Fredriksson.

Fler anställda

Pelab Pellets drivs av bröderna Emil och Per-Erik Fredriksson från Mockfjärd. Sedan de startade produktionen för över ett år sedan har även ett norskt bolag klivit in som delägare i bolaget. I dag är man fem anställda vid pelletspabriken. Går allt som planerat räknar ägarna med att anställa ytterligare medarbetare under hösten.
- Nu känns det ändå viktigast att vi kommer i gång med produktionen så fort som möjligt, säger Emil Fredriksson.


LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons