Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Olaglig inplantering av signalkräftor kan vara dödsstöten för vårt arbete”

/

Annons

Signalkräftan hotar att slå ut den lilla unika stammen av flodkräftor.
Järna Fiskevårdsområdesförening har under många år satsat flera hundra tusen kronor och lagt ned mycket ideellt arbete med utplanteringar för att kunna bevara flodkräftan.
Nu är det mycket som talar för att många års arbete håller på att gå helt åt skogen.

- Signalkräftan finns nu olagligt utplanterad i alla vatten runt omkring oss, säger Bengt-Arne Bergkvist, ordförande i Järna Fiskevårdsområdesförening (fvo).
Både i Äppelbo och nu även i Nås har man konstaterat att signalkräftor finns i Busjön och Västerdalälven. I stort kan man notera att den enda stammen av flodkräftor i hela Västerdalana finns i Järna.

Olagligt

Det man befarar är att många av de pestbärande signalkräftor som fiskas i stora mängder i till exempel Vättern planteras ut i vattnen runt om i Järna och Vansbro. Utan att ha facit i hand skulle det med största sannolikhet innebära dödsstöten för både föreningens arbete och flodkräftan. Alla signal-kräftor bär nämligen på sjukdomen.
- Det är faktiskt olagligt att plantera ut signalkräftor, ändå så sker det, tillägger Bengt-Arne Bergkvist.
Efter att pesten slog till i början av 1990-talet har föreningen köpt in och stödplanterat ut flodkräftor i de flesta vatten runt om i Järna och Vansbro. Resultatet har varit positivt i bland annat Noret, Skramsbäcken och Skamsbäcken i Järna.
- Förra året fick vi många kräftor i Skamsbäcken, men i år var det helt tomt när vi provfiskade, säger Bengt-Arne Bergqvist.
Vad orsaken till det är kan man bara gissa sig till i dagsläget. Även utplanteringen i Vanån och Västerdalälven har visat sig ge ett dåligt resultat.
- I dagsläget finns det flodkräftor i Noret och Skramsbäcken och några enstaka i Snöån.

Gott resultat

Nästa år räknar man med att upplåta kräftfisket i Noret, där årets provfiske gav ett mycket gott resultat. Troligen kommer det att ske genom att man säljer och lottar ut fiskerätter bland alla kommunbor.
- Vi kan bara vädja till de som fiskar och tar hem signalkräftor att de inte planterar eller säljer dem vidare, säger Bengt-Arne Bergkvist.


LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons