Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Om några veckor kommer de första provsvaren”

/
  • Arne Löf luktar på bottenslammet man fick upp från tjärnen.FOTO:LEIF OLSSON
  • Fortfarande kan man även se tydliga spår ovan mark av många års verksamhet i det misstänkt förgiftade området. FOTO:LEIF OLSSON
  • Mark-och vattenproverna man tog i går skickas nu in för analys.FOTO:LEIF OLSSON
  • Thomas Olsson letade upp jord och annat på botten av de små tjärnarna i området.FOTO:LEIF OLSSON

Annons

Vad gömmer sig under marken vid Träkolsområdet i Vansbro?
Området finns med på länsstyrelsens så kallade 30-lista över de mest misstänkta förorenade områdena i länet.
Den här veckan är ett konsultföretag från Gävle på plats för att göra en första undersökning med enklare provtagning.

- Vi tar både vatten- och markprover som vi nu skickar in för analys, berättar Arne Löf och Thomas Olsson från företaget Uvat AB i Hedesunda.

Första provtagningen

Som tidningen tidigare berättat har länsstyrelsen och Vansbro kommun kommit överens om att det är kommunen som ska stå för kostnaderna för den första provtagningen. Visar det sig att det krävs mera omfattande provtagningar, blir förstås kostnaderna betydligt högre. Vem som då ska betala är inte helt klart. Skulle det visa sig att det krävs en sanering, kan det betyda att det blir en dyr historia för markägarna. När det gäller ansvarsfrågan vem som ska betala provtagningar och sanering är det i första hand förorenaren som har ansvaret. Det kan även vara så att man köpa på sig ansvaret och ett alternativ är att staten står för kostnaderna. Processen är komplicerad och hur ansvarsfördelningen kommer att se ut när det gäller Träkolsområdet, håller länsstyrelsens jurister på att titta på.
I dagsläget är det Vansbro AIK och några privatpersoner som står som ägare av den misstänkt förorenade marken. Även för kommunen skulle det betyda en kostsam historia, om det visar sig att det krävs en sanering.

Med på 30-listan

Träkolsområdet finns som sagt med på länsstyrelsens så kallade 30-lista över de mest misstänkta förorenade områdena i länet. Vid en inventering som miljövårdsenheten genomförde 2003 konstaterade man att träimpregnering i Träkolsområdet bedrivits av olika verksamhetsutövare från 1945 till 1985 med CCA-medel,där de ingående kemikalierna bedöms ha mycket hög farlighet (arsenik) till hög farlighet (koppar och krom).
På området har också framställts stora mängder träkol under 40 år med tjära som biprodukt. I norra delen av området har arsenikimpregnerade slipers lagrats.
- Vi brukar räkna med att det tar runt tio arbetsdagar innan vi får provsvaren, säger Arne Löf.

LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons