Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På måndag startar älgjakten • DD kollade läget i skogen

/

Annons

Pass upp.....
På måndag morgon drar årets älgjakt igång i skogarna runt om i kommunen.
Redan i dag är det många älgjägare som packar sina ryggsäckar och drar iväg till sina jaktstugor.

Någon större aktivitet i skogarna var det inte på fredagen. Lite tomt och ödsligt, som dagen före, kändes det när DD:s rullande redaktion åkte skogsbilvägar från Äppelbo till Nås. Inte en älg syntes till, bara några nattfärska spår efter Eldåvägen upp mot Digerliden. Men visst kunde man se att många jägare varit ute och gjort iordning med ved och allt vid sina pass och vid jaktstugorna. En reflektion är också att det finns många stugor där man spikat upp älghorn på väggarna.

Jagar vid Sjöhägna

Hemma hos Byns Mats Larsson på Sveden i Nås märks det tydligt vad som är på gång.
- Jag kan väl säga så här att det lugnat ner sig med åren och inte förrän i slutet av augusti börjar jag att planera inför älgjakten så smått, säger Byns Mats Larsson.
På söndag åker han till jaktstugan vid Sjöhägna, öster om Bysjön. Där har han jagat i samma jaktlag sedan 1977, då han fick ”bössa”.
- Före det satt jag på pass med farfar, säger han.
Hela jaktlaget på totalt åtta jägare, som han är jaktledare för, samlas nu på söndag vid Sjöhägna för att dra lott om vilket pass man ska ha. Då bjuds det även på smörgåstårta.
Det han ser som mest positivt med älgjakten är att få vara ute i skogen och koppla av från vardagen.

Äter pölsa

- För mig är det en otrolig avkoppling att sitta vid en eld i skogen och sedan i stugan och äta pölsa och potatis på kvällen, säger Byns Mats Larsson.
Vad han stoppar ned i ryggsäcken är ingen hemlighet. Det skiljer sig nog inte särskilt mycket mot vad anda älgjägare har med sig ut till jaktstugorna. Gissningsvis kan det i så fall vara vällingen.
- Min basföda under jaktveckan är förutom pölsa även falukorv, gustavskorv, hårt bröd och välling till frukosten, säger Byns Mats Larsson.


LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se
..

Mer läsning

Annons