Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Restprodukter från pizzafabriken kan bli energirik biogas

/
  • Biogasanläggningen föreslås få en placering i nära anslutning till Procordias fabrik på Grönalid.FOTO:LEIF OLSSON

Annons

Gasen i botten.
Det var den spontana reaktionen när förstudien om att bygga upp en biogasanläggningen i Vansbro presenterades för politikerna i kommunfullmäktige på måndagskvällen.
Hela anläggningen ska enligt kalkylerna kosta runt 48 miljoner kronor att bygga upp. .

Näringslivssamverkan, Vansbro kommun. Munters Lantbruk AB/Naturskyddsföreningen, Procordia Food och Rindi Energi AB har varit involverade i förstudien. Leif Lindow från Ludvika har anlitats för att hålla i förstudien.
- Hela den här anläggningen skulle betala sig själv på fem år, lovade Leif Lindow.

Restprodukter

Han har tidigare byggt upp en liknande anläggning i Slovenien. Idéskissen visar att det går att få lönsamhet för en biogasanläggning i Vansbro kommun, baserad endast på det organiska avfall som produceras inom kommunen. Främst handlar det om restprodukter från Procordia som bröd och deg, hushållsavfall, bioslam, slaktavfall och nötgödsel från lantbruken.
- I princip handlar det om allt organiskt avfall, säger Anders Munters.
För till exempel Procordia skulle det betyda en hel del både miljömässigt och även rent ekonomiskt. I dag tvingas man att betala upp till 700 000 kronor årligen för att bli av med restprodukter.
Anders Munters berättar att hela idén växte fram i samband med att man byggde upp pelletsfabriken.

Målsättning

Målsättningen med projektet är att tillgängligt organiskt avfall används för att producera fordonsgas för en lokal tankstation. Under tiden man bygger upp en fordonspark avsedd för biogas måste ändå energin avsättas på annat sätt. Ett genialt sätt är till exempel att renad biogas utnyttjas för att ersätta gasol vid Procordias anläggning och att eventuellt överskott utnyttjas för att ersätta fossila bränslen på andra industrier.

Två parallella linjer

Den föreslagna bioenergianläggningen i Vansbro skulle producera totalt 4670 kubikmeter rågas per dygn, vilket efter uppgradering ger 3225 kubikmeter fordonsgas per dygn.
Den producerade mängden fordonsgas skulle till exempel vara tillräckligt för att driva cirka 540 personbilar med en årlig körsträcka på 2 500 mil.
Biogasanläggningen föreslås få två parallella linjer, en för kommunalt slam och en för avfall, som efter rötning är godkänd att användas som växtnäring till lantbruk.
- Det är till och med godkänt att användas i ekologiskt jordbruk, tillägger Anders Munters.

Stort intresse

Nästa steg i projektet är bland annat att bilda ett bolag. Intresset har hittills visat sig vara stort när man presenterat förstudie för bland annat bygdens lantbrukare.
LEIF OLSSON
0281-713 43
leif.olsson@daladem.se

Mer läsning

Annons